Dr. Erol Kesici, Türkiye ve dünya genelinde iklim kriziyle bağlantılı olarak artan sel felaketleri, orman yangınları ve aşırı sıcaklık gibi olumsuzluklara dikkat çekti. Kesici, bilimsel önlemler alınmazsa, bu tür doğal afetlerin gelecekte daha da artacağı konusunda uyarılarda bulundu.
Dr. Erol Kesici, "Tüm dünyanın iklim krizi ile boğuştuğuna dikkati çeken Dr. Kesici, hem Türkiye'de hem de dünyanın birçok ülkesinde yaz döneminde şiddetli yağış ve sel felaketleri, uzun süreli orman yangınları, hortumlar, aşırı sıcaklıklar ve buna bağlı kuraklık, su kaynaklarının buharlaşması gibi birçok olumsuzluğun yaşandığını kaydetti." dedi.
YEREBATAN SARNICI VE KASUKABE: İKİ MODEL BİR ÇÖZÜM
Dr. Kesici, İstanbul’da tarihi Yerebatan Sarnıcı gibi, dünya çapında Kasukabe modeli olarak bilinen bir sistem önerdi. Bu sistemle, riskli bölgelerde sel felaketleri önlenebilirken, su da depolanabilir. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde altyapının yetersiz olduğu bölgeler için etkili bir çözüm sunuyor.
Dr. Kesici, "Kasukabe aynı zamanda Japon modeli dedikleri bir model. Yerebatan Sarnıcı gibi eğilimli alanlarda suyu depo ediyor, silo benzeri yapılarda suyu tutuyor ve 1 saniyede 25 metrekarelik bir havuzun suyunu boşaltacak akış gücüyle, bu suyu bağlantılı tünellerle en yakın dere, çay, göl, deniz veya yer altında oluşturulacak büyük barajlara ulaştırabiliyor." dedi.
TARİHİ SARNIÇLAR: 6 BİN YIL ÖNCE UYGULANAN ÇÖZÜM
Dr. Kesici, Anadolu'nun birçok bölgesinde tarihi sarnıçların, hem su depolama hem de sel felaketine karşı önlemler olarak kullanıldığına dikkat çekti. Türkiye'de sel riski taşıyan bölgelerin zaten belli olduğunu belirten Dr. Kesici, bu bölgelerde sarnıç ve benzeri yapıların oluşturulabileceğini ifade etti.
MALİYET VE FAYDA: ÖNEMLİ BİR YATIRIM
Sistem, ilk bakışta maliyetli gibi görünse de, uzun vadede büyük maddi tasarruflar sağlayabilir. Dr. Kesici, Japonya'nın Kasukabe şehrinde uygulanan bu sistemin, su çevre kirliliği, kanalizasyon gibi problemleri çözme kapasitesine de sahip olduğunu vurguladı.