Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında ATSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri katıldı. Ekonomik gelişmelerin yanı sıra yerel ve sektörel sorunların da ele alındığı toplantıda, üretim maliyetleri, finansmana erişim, yangın yönetmeliği ve Kaleiçi’ndeki tarihi yapılarla ilgili yaşanan sıkıntılar ön plana çıktı.
YEREL VE KÜRESEL KONULAR
Toplantının açılışında konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ATSO’nun 143’üncü kuruluş yıl dönümünü anarak, odayı kuran ve bugüne getiren tüm kurucu ve emek veren isimlere teşekkür etti. Konuşmasında küresel ticaretin seyrine de değinen Hacısüleyman, Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasında süren ticaret savaşlarının dünya ekonomisine olan etkilerini değerlendirdi.
SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ
Hacısüleyman, Trump döneminde başlayan gümrük vergileri savaşının halen etkilerini sürdürdüğünü belirterek, “Amerika birçok ülkeye yüksek vergi uygularken, kendisi daha düşük vergi ödüyor. Bize de yüzde 10 vergi getirdiler. Çin ise buna karşılık vergi tutarlarını artırdı. Şu an 90 günlük bir bekleme süresi var. Bu sürecin Türkiye’ye nasıl yansıyacağını hep birlikte göreceğiz” dedi.
ÇİN AMERİKA VERGİ SAVAŞI
Üretimde ciddi sorunlar yaşandığını, firmaların finansmana erişimde büyük zorluklar yaşadığını ifade eden Hacısüleyman, “Çin ürettiğini satamıyor. Amerika üretimi kendi içinde karşılayamıyor. Amerikan şirketlerinin çoğu Çin’de üretim yapıyor. Dünya genelinde üretilen ürünlerin çoğu Çin’den çıkıyor. Ancak Çin’in elinde biriken büyük bir stok var. Amerika’nın Çin’e her yıl 300 milyar dolar aktardığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
KAPI KRİZİ SÜRÜYOR
Toplantının önemli gündem maddelerinden biri de 2007 yılında yürürlüğe giren yangın yönetmeliği oldu. Yönetmeliğe göre, otellerdeki misafir odalarının dış kapılarının en az 30 dakika yangına dayanıklı olması gerekiyor. Hacısüleyman, “Koruma Kurulu kararları nedeniyle tarihi binalarda kapı değişimi yapılamıyor. İşletmeler bu konuda mağdur. Devletin vatandaşına çözüm bulması gerekiyor” dedi.
İŞLETMELERİN KUSURU YOK
Hacısüleyman, “Burada yaşanan ruhsat iptallerinde işletmelerin bir kusuru yok. Koruma Kurulu kararı gereğince kapılara dokunamıyorlar. Tarihi yapılarımız çok değerledir. Bu binaları yangından elbette koruyacağız. Biz diğer önlemleri alalım, konu kapıya kadar geldi ise o kapı tarihi niteliğini korusun. Çözüm otelleri mühürlemek değildir, ülkenin bu işletmelere ihtiyacı var. Dünyanın neresine gitsek tarihi kapıların değerini koruduğunu görürüz” açıklamasına yer verdi.
İMALATI UZUN SÜRECEK
Kaleiçi’nde bulunan otellerin turizm için büyük önem kaydettiğini belirten Hacısüleyman, “Bu oteller sadece turizm tesisi değil, aynı zamanda birçok ailenin ekmek kapısıdır. Kapısı değiştirilebilenler için sezon sonuna kadar müsaade istedik. 30 dakikalık yangına dayanıklı kapıların imalatı uzun sürecek. Bu süre zarfında misafire ‘dışarı çık kapını değiştireceğiz’ deme şansımız yok” ifadelerini kullandı.
FİYAT ARTIŞI KAPIDA
Hacısüleyman ayrıca geçen hafta yaşanan don olayına da dikkat çekerek, bu durumun yaz aylarında sebze ve meyve fiyatlarını ciddi oranda artırabileceğini vurguladı. Zaten üreticinin girdi maliyetleriyle boğuştuğunu ifade eden Hacısüleyman, “Kimse bunu fırsatçılık olarak değerlendirmesin. Girdi maliyetleri artıyor ve bu doğrudan ürün fiyatlarına yansıyacak” dedi.
İHALESİ TAMAMLANDI
Konuşmasında Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili gelişmeleri de paylaşan Hacısüleyman, ihalenin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca cuma günü Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’ndan gelen bir yazı ile ATSO’nun otopark alanında bulunan 191 metrekarelik bir alanın kendilerine satılabileceğinin bildirildiğini açıkladı.