Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkındaki itiraz ve değerlendirmelerini TTB’de düzenlediği bir basın açıklaması ile paylaştı. TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten tarafından basın açıklamasının okunması sonrasında ilk sözü SES Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey aldı. SES'in kanun teklifine ilişkin itirazlarını sıralayan Karacabey, “Bizleri masaya davet etmeden, çağrılarımıza kulak vermeden yapılan düzenlemeler bizim için yeni mücadele cephelerinin açılmasıdır” dedi.

CHP MİLLETVEKİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, kanun teklifinin üç önemli sorununu şöyle sıraladı: (1) Emek-meslek örgütlerinin ve bilim insanlarının görüşlerinin alınmaması, (2) sağlık ortamının sorunlarını çözmediği gibi büyütmesi, (3) toplum sağlığını tehdit eden ve Anayasa’ya aykırılığı Anayasa Mahkemesi tarafından tescillenen düzenlemelerin yeniden gündeme getirilmesi. Pala, “Bu teklif ne sağlık emekçilerinin ne hastaların ne de toplumun yararınadır. Türkiye’nin ihtiyacı olan kamucu, eşit, ücretsiz, erişilebilir ve nitelikli sağlık sistemi için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

“YASALLAŞMAMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, teklifin TBMM Genel Kurulu’na geliş sürecindeki umursamazlığın, iktidarın sağlık hakkına verdiği önemi gösterdiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi kararlarını çiğneyen, muhalefet bileşenlerinin tüm itirazlarını görmezden gelen, sağlığı rant konusu yapan ve halkın sağlık hakkını ayaklar altına alan bir teklif ile karşı karşıya olunduğunu belirten Gergerlioğlu, teklifin yasalaşmaması için sonuna kadar direneceklerini ifade etti.

"HALKIN SAĞLIĞI BOZULACAK"

Dr. Ali İhsan Ökten, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Yapılmak İstenen Değişiklikler; Hekimler/Sağlık Emekçileri ve Halkın Sağlığını Daha Fazla Bozacaktır TBMM Başkanlığı’na 5 Şubat 2024 günü sunulan Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 8 Şubat 2024’te TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndan iktidar partilerinin oylarıyla değişiklik yapılmadan geçirilmiştir. Bu süreçte TTB olarak komisyonda bulunarak itirazlarımızı dile getirdik ancak ne bizim ne de değişiklik önerisi yapan milletvekillerinin önerileri kabul edilmiştir. Aylıkları açlık ve yoksulluk sınırının altında kalan emekli hekimler/sağlık emekçileri ile ilgili düzenlemenin ve çalışan hekimlerin/sağlık emekçilerinin ücretlerinin emekliliğe yansımasının TBMM gündemine alınmasını beklerken; yine hekimlere/sağlık emekçilerine ve dolayısıyla toplum sağlığına önemli zararlar verecek bir kanun teklifinin herhangi bir değerlendirmeye fırsat vermeyecek kadar kısa sürede ve tam da Şubat 2023 depremlerinin yıldönümünde önümüze getirilmesi oldukça düşündürücüdür. Kanun teklifi ile ilgili komisyonda hukukçularımız, yapılan düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerine uygun olarak yapılmadığını da belirtmiştir. Bunun üzerine komisyon başkanının, Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesine bakmadığını ancak gerekçesi ne olursa olsun Anayasa Mahkemesi’nin kendilerine asla “Kanunu şöyle yapacaksınız” diye tarif edemeyeceğini belirterek Anayasa Mahkemesi’ni de tanımayacaklarını söylemesi ne yazık ki skandal niteliğindedir. Bu durumun iktidar milletvekillerinin hukuksuzluğu ve anayasasızlaştırmayı ne kadar içselleştirdiğinin de önemli bir göstergesidir.

Antalya Eğitim-İş'ten öğretmene şiddete tepki! "Boş sözler değil yaptırım istiyoruz" Antalya Eğitim-İş'ten öğretmene şiddete tepki! "Boş sözler değil yaptırım istiyoruz"

Muhabir: BÜLENT ÖNER