2023 17 Eylül “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” kapsamında bisikletin günlük hayatın bir parçası
olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turunun 11.sine de ilgi yoğun
oldu. Ayrıca tur sonrasında AKM önünde bir şenlik yapıldı. Deniz Yaylak, Meral Kurşungeçmez, Emel Topaloğlu organizatörlüğünde gerçekleşen tur katılımcıların renkli, süslü giysileri, şen kahkahalarıyla daha renkli ve ilgi çekici hale geldi.
2013 YILINDA BAŞLAYAN TUR BİRÇOK ŞEHİRDE EŞ ZAMANLI YAPILDI
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de başladı. 11 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik önce
Türkiye’de daha sonra dünyada diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekti. Süslü
Kadınlar Bisiklet Turu bu yıl birçok şehirde ve ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapıldı.Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek amacıyla düzenleniyor.
KADIN BİSİKLETÇİLERİN GERÇEKLEŞMESİNİ İSTEDİKLERİ DİLEKLERİ VAR
Tüm şehirlerdeki organizasyonda görev alan kadınlar bir basın açıklamasıyla ortak dileklerini dile
getirdiler. Bu dileklerden bazıları şöyle;
"Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak ve kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz. Bir kişinin karbondioksit salımı, otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor. Biz İklim Krizine karşı toplumun tüm paydaşlarının, kamu bileşenlerinden bireylere kadar, gerekli önlemlerin ve düzenlemelerin derhal hayata geçmesini istiyoruz.
MOTORLU TAŞITLAR YOKSA HAVA VAR, YEŞİL VAR…
Pandemi sürecinde evlere kapandık ve bunaldık. Dışarıya çıktığımızda nefes alacak yeşil bir alan
aradık. Motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin azaldığını, havanın nasıl temiz
olduğunu gördük. Bunların insanın temel ihtiyaçları olduğunu anladık. Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz hem de açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracımız vardı…BİSİKLET! Şehirlerin insan odaklı yaşanabilir, bisiklet dostu ve sağlıklı şehirler olarak yeniden tasarlanmasını, kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin rahatlıkla erişebildiği, faydalanabildiği alanlar olarak kullanımına sunulmasını, yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz. Her an bir trafik kazasına kurban gitmekten korkuyoruz. Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ve trafikte bisiklet farkındalığının tüm toplumda oluşması için kamudan yerel yönetimlere, özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına, tüm paydaşların iş birliğini ve desteğini görmeyi diliyoruz. Sağlıklı bir toplum ve yaşanabilir bir gelecek için, özellikle büyük şehirlerimizde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesini yürekten diliyoruz."