15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, 2014'ten bu yana kuzeybatı Suriye'ye gıda, su ve tıbbi malzeme gönderilmesine izin veren Bab al-Hawa geçiş koridoru anlaşmasını uzattı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, kuzeybatı Suriye'ye insani yardım ulaştırılması için Türkiye'deki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın kullanılmasına izin veren kararı 6 ay daha uzattı.

GIDA VE İLAÇLARDAN OLUŞAN YARDIMLARIN YAKLAŞIK 4 MİLYON KİŞİYE ULAŞTIRILDI

En son 10 Ocak'ta alınan kararla, yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz'a kadar uzatılmış, mekanizmanın görev süresi pazartesi doldu. BM GÜVENLİK

KONSEY, TÜRKİYE ÜZERİNDEN KUZEYBATI SURİYE'YE SINIR ÖTESİ YARDIM SEVKİYATINI 6 AY DAHA UZATTI

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, Türkiye üzerinden 10 Temmuz'a kadar yaklaşık 4 milyon kişiye insani yardım ulaştırılmasına izin veren kararı oybirliğiyle kabul etti. BM'ye göre, 2023'te yaklaşık 15,3 milyon insan (çatışmanın başladığı 2011'den bu yana en yüksek sayı) insani koruma ve yardıma ihtiyaç duyuyor. Yalnızca Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden gıda ve ilaç yardımı ulaştırılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün günlük basın toplantısında gazetecilerin bu konudaki sorularını yanıtlamıştı.

Miller, Suriye yardım süresinin 9 ay daha uzatılmasını öngören karar tasarısının Rusya tarafından veto edilmesi konusunda,

"ABD'nin, Rusya'nın Suriye'ye sınır ötesi insani yardımı insanlık dışı bir şekilde veto etmesinden derin bir hayal kırıklığına uğradığını söyleyebilirim." dedi. Yardımların, "Suriye halkı için hayati önem taşıyan can damarı" niteliği taşıdığını da belirten Miller, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan ulaştırılan bu yardımların güvence altına alınması için BMGK/ Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Suriye'ye sınır ötesi erişimin 12 ay uzatılmasına izin vermesi gerektiğini "defalarca" söylediklerini dile getirdi. Miller, ABD'nin Suriye halkını desteklemeye devam ederek sınır ötesi mekanizmayı yeniden yetkilendirme taahhüdünü sürdüreceğini, bunun "ahlaki ve insani bir zorunluluk" olduğunu kaydetti.

Kaynak: REUTERS