İnsanlar günlerinin neredeyse yarısında su içmeyi unutuyor. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar ve terleme oranlarıyla birlikte su kullanımına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Kış aylarında ise havalar soğuk olduğu ve terleme yaşanmadığı için insanların çoğu su tüketmeyi unutuyor. Vücudun gereksiniminin altında kalan su tüketimi birçok sağlık problemine yol açıyor. Bunun yanı sıra gereğinden fazla su tüketimi de insan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor.

 

YETERLİ VE DENGELİ TÜKETİM

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, fazla tüketilen suyun az tüketilen su kadar tehlikelerinin bulunduğunu söyleyerek,

“Bizim burada her zaman söylediğimiz şu var. Yeterli ve dengeli… Ne çok fazla ne de çok az. Su fazla içildiğinde de ne oluyor? Bu sefer vücudumuzda bazı organlarımıza daha çok görev düşüyor ve aşırı çalışmasına sebep oluyor. Bu da vücudumuzdaki minerallerin dengesini sağlayan su aslında bu da vitaminler, mineraller için de dengesizleşmeye yol açıyor. Daha çok aslında insan vücudunun kilosuna göre su tüketimi azalıyor veya artıyor. Ve biz 10 kiloya yaklaşık 1 bardak su tüketilmesini öneriyoruz. Bu da 2-2,5 litre su tüketiminin gerektiğini gösteriyor. Yani aslında çok fazla su tüketimi ekstradan görev gerektiriyor. Bu da organların özellikle de böbreklerin fazla çalışmasına ve mineral dengesinde kayıplara sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.

 

YAPILAN İŞE GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

Manavoğlu, su tüketim miktarının durumlara göre farklılık gösterdiğini belirterek,

“Tamamen kişinin yapmış olduğu işe göre değişiyor. Diyelim ki siz bir inşaatta çalışıyorsunuz tabi o zaman çok fazla da su tüketmeniz gerekiyor. Diyelim çok fazla terlemediğiniz bir işte çalışıyorsunuz bu da sizin normal miktarda su içmenize neden oluyor. Örnek veriyorum ishal olduğunuzda da çok fazla su kaybedersiniz ve doktora gittiğiniz zaman doktor size bol bol su tüketin der. Sebebi ise su kaybediyor olmanızdır. Tabi ki yaptığınız işe ve sağlık durumuna göre su tüketiminiz değişiyor.” dedi.

Muhabir: YEŞİM ERTAN