TBMM'de görüşülen 'Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' üzerine genel kurulda söz alan Saadet Partisi (SP) Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, “Büyükşehir Yasası” hakkında konuştu.
“KAPSAYICI VE KALICI ÇÖZÜM GETİRİLMELİ”
Büyükşehir Yasası'nın köylerdeki tarımsal üretimi ve hayvancılığı yok oluşa sürüklediğini belirten Şerafettin Kılıç, “Teklifin adını köylerimiz için rencide edici bulmakla birlikte Torba Yasası tekniğinde yasama süreci açısından da sorunlu bulduğumuzu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Zira bugünkü şartlar göz önüne alındığında köylerimiz bu mecliste özel olarak ele alınmalı ve var olan sorunlarını kapsayıcı ve kalıcı çözümler getirilmelidir” dedi.
“YASA YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Büyükşehir Yasası’nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine ilişkin çağrıda bulunan Kılıç, “Bu yapılırken ben yaptım oldu mantığı ile değil komisyonda bütün paydaşların katılımı ile ciddi bir istişare süreci yürütüldükten sonra genel kurul aşamasına getirilmelidir. Köylerin sorunları bir torba yasaya sıkıştırılarak çözülemez. Nitekim çözülemiyor da…” ifadelerini kullandı.
“KÖYLERİMİZ NEREDEYSE YOK OLDU”
Büyükşehir Yasası’nın köyler üzerindeki etkisine de değinen Kılıç, “Özellikle büyükşehirlerimizde Büyükşehir Yasası çıktıktan sonra köylerimiz neredeyse yok olmuş, köylerimizin yok olması ile birlikte tarım ve hayvancılık ciddi zarar görmüştür. Meralar ve tarım arazileri kamulaştırılmış, nesilden nesile üzerinde üretim yapılan topraklar kamulaştırılarak TOKİ eliyle satışa çıkarılmıştır” diye konuştu.
“TORBA KANUNA SIKIŞTIRILMAMALI”
“Gelin evvela Büyükşehir Yasası’nı yeniden gözden geçirelim” diyerek Meclis sıralarına mesaj veren Kılıç, mahalleye dönüştürülen köylerdeki köylünün sesine, feryadına kulak verilmesi gerektiğini kaydetti. Kılıç, üretim yapan ve korunması gereken köylerin, köylünün Torba Kanun’a sıkıştırılıp geçilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
BÜYÜKŞEHİR YASASI’NA İLİŞKİN
AK Parti iktidarı 12 Kasım 2012 tarihinde Büyükşehir Yasası'nda değişikliğe gitti. Düzenleme ile birlikte 30 büyükşehirde 16 bin 220 köy ve bin 53 belde mahalleye dönüştürüldü. Kamuoyunun tepkisi ile gündemde yer bulan düzenleme, 30 Mart 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.