Sosyologlar toplum içerisinde önemli rol oynayan bilim insanlarıdır.  Toplumun yapısını tespit etmek, toplum içerisindeki sorunları bulup düzeltmek için çözüm yolları üretmek en önemli görevleri arasında yer almaktadır.

Toplumsal düzenin sağlanması için bu önemli mesleğin birçok kurum ve kurul tarafından istihdam edilmesi gerekmektedir. Türkiye’de sosyolog alımı yapan kurum ve kuruluşların sayısının görece az olması da sosyolog maaşlarını da merak ettirmektedir. Sosyologlar hakkında araştırılanları sizin için derledik!

İşte detaylar…

Sosyolog Maaslari

Sosyolog Maaşları 2024

Sosyologların maaşları, çalıştıkları kurum ve deneyimlerine göre değişiklik gösterebilir. 2024 yılında, kadrolu bir sosyologun maaşı kamuda genellikle 39.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.

Özel sektörde çalışan sosyologların maaşları, kurumun büyüklüğüne ve pozisyonun niteliğine göre farklılık gösterebilir.

2024 yılı için sosyolog maaşları şu şekildedir:

  • En düşük sosyolog maaşı 22.000 TL iken
  • En yüksek sosyolog maaşı 50.000 TL’dir.

Kamuda Sosyolog Maaşları

Kadrolu sosyolog maaşlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Çalışılan il, kadro durumu, kıdem derecesi, medeni hal, çocuk sayısı, döner sermaye, çalışılan kamu kurumu türü ve pozisyon gibi etmenler maaş miktarlarını önemli derecede etkilemektedir.

Kamuda sosyolog maaşları yaklaşık olarak şu şekildedir:

  • Kamuda sosyolog maaşları 40.000 TL ile 60.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Sosyolog Maaslari 3

Belediyelerde ve Kamuda Sosyolog Maaşları

Kamuda çalışan sosyologlar, 2024 yılı itibarıyla ortalama olarak 40.000 TL ile 60.000 TL arasında maaş aldığını belirtmiştik.  Kamu kurumlarında çalışan sosyologlar, sosyal projelerin yürütülmesinde, toplumsal sorunların tespit edilmesinde ve çözüm önerileri geliştirilmesinde aktif rol oynamaktadırlar.

2024 yılı için belediyede sosyolog maaşları şöyledir:

  • Belediyede çalışan sosyolog maaşları 35.000 TL ile 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

NOT: Maaş miktarları çalışılan belediyeye ve belediyelerin sağladığı yan haklara göre farklılık gösterebilir.

Yıllara Göre Sosyolog Maaşları

Günümüzde sosyologların maaşları merak edildiği kadar yıllar içerisinde sosyolog maaşları miktarlarının değişimi de merak edilmektedir. 

Yıllara göre sosyolog maaşları aşağıdaki gibidir:

Yıl

En Düşük Maaş

En Yüksek Maaş

Ocak 2017

1800 TL

3800 TL

Ocak 2018

2000 TL

4400 TL

Ocak 2019

2500 TL

5600 TL

Ocak 2020

2900 TL

6500 TL

Ocak 2021

3500 TL

7900 TL

Ocak 2022

5200 TL

12.100 TL

Temmuz 2022

6700 TL

15.800 TL

Ocak 2023

11.500 TL

25.000 TL

Temmuz 2023

15.400 TL

31.000 TL

Ocak 2024

22.000 TL

45.000 TL

Temmuz 2024

22.000 TL

50.000 TL

Sosyolog Maaslari 4

Sosyolog Nedir?

Sosyolog, toplumu, sosyal kurumları, grupları ve bireylerin toplumsal davranışlarını inceleyen bilim insanına verilen addır. Sosyologlar, toplumsal yapıları, kültürel normları ve değerleri, toplumsal değişim süreçlerini ve sosyal sorunları araştırarak, toplumun işleyişi hakkında derinlemesine araştırma yaparlar. Sosyologlar, toplumların dinamiklerini anlamak için çeşitli yöntemler ve teoriler kullanarak analiz yaparlar. Tespit ettikleri sorunları kurumlar aracılığıyla çözüme kavuşturmakla yükümlüdürler.

Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyologlar, çeşitli alanlarda çalışabilirler ve toplumsal konular üzerine araştırmalar yaparlar. Toplumsal eşitsizlik, aile, eğitim, sağlık, göç, suç, din gibi geniş bir alanda çalışabilmektedirler.  Sosyologlar, verileri toplar, analiz eder ve bu verileri yorumlayarak sorunları tespit eder.  Ayrıca, sosyal politikaların geliştirilmesine katkıda bulunurlar.

Sosyologlar; üniversiteler, kamu kurumları, araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve özel sektör gibi farklı alanlarda istihdam edilebilirler.

Sosyolog Atama Puanları ve Alımı

Sosyologların kamuya atanabilmesi için KPSS sınavından belirli bir puan alması gerekmektedir. 2024 yılında sosyoloji bölümü mezunları için KPSS atama puanlarının genellikle 85-90 aralığında puanlarla atanabilmektedirler.

Sosyolog alımları ise her yıl kamu kurumları tarafından belirlenen kontenjanlar doğrultusunda yapılmaktadır. Ancak, sosyoloji bölümü atamaları diğer bazı bölümlere kıyasla daha sınırlı olabilmektedir.

Sosyolog İş İmkanları

Sosyologlar, geniş bir iş imkanına sahiptirler. Sosyoloji mezunlarının; kamuda, belediyelerde, araştırma merkezlerinde, üniversitelerde, sivil toplum kuruluşlarında ve özel sektörde çalışma fırsatları bulunmaktadır. Kamuda sosyologlar genellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, MİT gibi birçok devlet kurumunda çalışma imkanları bulunmaktadır.  Adliyelerde çalışan sosyologlar, sosyal inceleme raporları hazırlayarak mahkemelere destek olmakla beraber Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde de sosyolog çalıştırabilmektedir.

Sosyolog Maaslari 5

Sosyoloji Mezunlarının İş İmkanları

Sosyoloji mezunları, kamu ve özel sektörde geniş bir yelpazede iş imkanı bulabilirler. Devlette çalışan sosyoloji mezunları, sosyal hizmet uzmanı, araştırmacı, proje yöneticisi gibi pozisyonlarda görev almaları mümkündür.  Adliyede çalışan sosyologlar ise, mahkemelere sosyal inceleme raporları sunarak, hukuki süreçlerde destek sağlayabilirler ve bilirkişi olarak görev alabilirler.

Sosyoloji mezunları ayrıca, araştırma şirketlerinde, reklam ve medya ajanslarında, insan kaynakları departmanlarında ve sivil toplum kuruluşlarında da iş bulmaları mümkündür. Bunların yanı sıra aile danışmanlığı eğitimi alarak özel ve devlet kuruluşlarında aile danışmanı olarak çalışmaları mümkündür.

Sosyolog Alımı Yapan Kurumlar

Sosyologları istihdam eden kurumlar arasında kamu kurumları, belediyeler, araştırma merkezleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşları ve şirketleri yer almaktadır. Özellikle sosyal araştırmalar, projeler ve toplumsal analizler yapan kuruluşlarda sosyologlara ihtiyaç duyulmaktadır.  

Ayrıca, medya ve reklamcılık sektöründe, insan davranışlarını analiz etmek ve hedef kitleye yönelik stratejiler geliştirmek amacıyla sosyologlar sıklıkla istihdam edilmektedir. Sosyologların çalışma alanlarını ilgi alanları da değiştirilebilmektedir. Hangi sosyoloji konusunda uzmanlaşıldığı meslek çalışma alanını etkilemektedir.

Sosyologların Devlette Çalışma Alanları

Sosyologlar, devlette çeşitli alanlarda görev alabilirler. Sosyal hizmet uzmanı olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda, araştırmacı olarak TÜİK'te, sosyal projelerin yönetiminde belediyelerde, sosyal inceleme raporları hazırlamak üzere adliyelerde çalışabilirler. Ayrıca, sağlık alanında da sosyologlar, halk sağlığı araştırmaları ve toplumsal sağlık projelerinde yer alabilirler. Sosyologlar, toplumun dinamiklerini anlamak ve toplumsal sorunlara çözüm önerileri geliştirmek için kritik bir role sahip oldukları unutulmamalıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ