Sol Parti Kaş İlçe Örgütü, Antalya’nın Kaş ilçesi Gökçeyazı Mahallesi İncir Ağacı bölgesinde açılmak istenen mermer ocağına ilişkin Attalos Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Sol Parti üyelerinin pankartlarla ve sloganlarla destek verdiği açıklamada Gökçeyazı, Sarılar, Çerler ve Belkonak Mahalleleri başta olmak üzere Kaş halkının, doğal ve tarihi mirası yok edecek hiçbir müdahale istemediklerine dikkat çekildi.

KÖYLER DE ETKİLENECEK

Sol Parti Kaş İlçe Örgütü Sözcüsü Gökçe Yılmaz, Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne (ÇED) dikkat çeken Gerekli Değildir) ilişkin verilen kararı değerlendirdi. Yılmaz, “Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Kaş Kaymakamlığı ile muhtarlığa yolladığı ilan yazısında Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün 18/11/2024 tarih ve 2024942 sayılı olur ile ‘ÇED gerekli değildir’ (Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir) kararı verilmiştir. Proje sadece Gökçeyazı köyünü değil alanın etrafında olan Sarılar, Çerler ve Belkonak köylerini de etkileyecektir. Köyler tarım ve hayvancılıkla geçinen köyler olup mermer işletmesi geleneksel yapıya ve ekosisteme zarar verecektir" dedi.

MADEN SAHASI OTLANMA BÖLGESİ YAKININDA

Bölgede 450 dönüm tarım arazisi bulunduğunu ifade eden Yılmaz, “Maden ocaklarının tozumayla ve yol kullanımıyla köy yollarını bozduğu, tozumayla bitkilerin fotosentez yapmasını engellediği ve bu nedenle tarımsal verimin düştüğü bilinmektedir. Bu köyün İncir ağacı mevkiinde bulunan çam sandal ağacı ve meşe ağaçları ile kaplı ormanlık alan, köyün önemli yerlerindendir.  Köyde geleneksel sürdürülebilir tarım kapsamında hububat ve bakliyat üretimi yapılmakta, yaylacılık geliştirilmeye çalışılmaktadır. Keçi koyun beslenerek hayvancılık yapılmaktadır. Maden sahası hayvanların otlanma bölgesi yakınındadır. Hayvancılığın son yıllarda geldiği durum ortada olup, korunması gerekli ana sektörlerden biri olması gerekirken şirketlerin kar hedefine heba edilmektedir” diye konuştu. 

ZEYTİN AĞAÇLARI TOZLANMADAN ZARAR GÖRECEK

Arazinin tamamen orman sahası içinde olup pırnal meşesi ve sandal ağacının yoğun olduğunu belirten Yılmaz, “Köylüler burada mantar ve aromatik bitki toplayıcılığı da yapmaktadır. Sonuç olarak,  Antalya Kaş Gökçeyazı mahallesi İncir ağacı mevkiinde açılacak olan mermer ocağı başta doğal yaşam olmak üzere mahalle halkının ana geçim kaynağı olan tarım - hayvancılığı olumsuz etkileyecek, 3000 yıllık tarih mirası tahrip edilecek ve yüzlerce yıllık meşeler ve binlerce yıllık zeytin ağaçları tozlanmadan zarar görecektir. Bir şirket karı için, ormanlar, yeraltı suları gözden çıkarılmakta, yer halkın geçimi ve halk sağlığı yok sayılmaktadır. Gökçeyazı, Sarılar, Çerler ve Belkonak Mahalleleri başta olmak üzere Kaş’lılar, doğal ve tarihi mirası yok edecek hiçbir müdahale istemiyor” şeklinde konuştu. 

ANTALYA’YA DAVET VAR!

Kaş halkının ormanına, denizine, yeraltı ve yerüstü kaynaklarına, tarihi mirasına sahip çıkmak için 28 Aralık Cumartesi 13:00’de Gökçeyazı’da bir araya geleceğini ilan eden Yılmaz, tüm Antalyalıları bu direnişe destek olmaya davet etti.
 

Kaynak: BÜLTEN