Altay Kar Fırtınası ülke genelinde etkili olmaya devam ediyor. Kar fırtınasının getirdiği soğuk hava dalgası ile yüksek kesimlerde şiddetli kar yağışları etkili olurken sahil bölgelerinde ise ayaz kendini gösterdi. Soğuk hava dalgasından etkilenen şehirlerden birisi de turizm ve tarım kenti Antalya oldu. Kar fırtınası Antalya’da sıcaklık değerlerinin 12 dereceye yakın düşmesine neden oldu. Nem oranı da yüzde 90’lardan yüzde 45 seviyelerine kadar indi. Soğuk hava kuzeyden esen şiddetli rüzgarla birlikte daha da düştü. Kentte gece sıcaklıkları -1 derecelerde hissedildi.
SOĞUK HAVA ÇİFTÇİNİN CEBİNİ BOŞALTTI
Uyarıların ardından kentte binlerce çiftçi ürünlerini korumak için hazırlıklarını tamamladı. Çiftçiler gündüz saatlerinde hazırladıkları odunlarını sobalarına doldurdu. Antalya’da etkili olan dondurucu soğukların ardından harekete geçen çiftçiler geceyi soba başında geçirdi. Dünyanın birçok noktasına ihraç edilen örtü altı ürünlerini korumak isteyen çiftçiler, sobalarını bir an olsun söndürmedi. Birçok çiftçi ise serasında elektrikli modern ısıtma sistemlerini kullanıyor. Bir dönüm seranın ısınma maliyeti ise her geçen gün artıyor. Gübre, mazot, işçilik maliyetleri ile mücadele eden çiftçilerin cepleri bir de ısınma maliyetleri ile boşaldı.
BÜYÜK RİSK OLUŞTURDU
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Aksu Üreticiler Birliği ve Aksu Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şahin, Antalya ve Aksu’da yaşanan olumsuz hava koşullarının çiftçileri ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Şahin, “Üç Cemre’den ilki havaya düştü ancak kar yağışı ile birlikte tüm ülkeyi etkisi altına alan soğuk hava, özellikle Akdeniz bölgesinde büyük risk oluşturdu. Kuzeyden esen Poyraz, Anadolu’nun soğuklarını Akdeniz’e taşıdı ve üreticilerimizi zorlu bir zirai don maratonuna soktu” dedi.
ÜRÜNLER KAYBOLUR
Son iki gündür seralarda don nöbeti tutulduğunu ve soba yakımının devam ettiğini belirten Şahin, önümüzdeki üç gün boyunca daha şiddetli bir soğuk hava dalgasının beklendiğini söyledi. Özellikle sahil bölgelerinde buzlanma yaşanabileceğini vurgulayan Şahin, seralardaki nemin donmasının büyük bir tehlike yarattığını ifade etti. Şahin, “Bu dönemde en büyük risk, çiçeklenme sürecinde olan bitkilerin polenlerinin donarak kısırlaşmasıdır. Hava sıcaklığının -3 derecenin altına düşmesi halinde döllenme gerçekleşmez ve 60 gün sonra hasat edilmesi gereken ürünler kaybolur. Bunun etkisi, Nisan ayının son haftalarında net bir şekilde görülecek ve rekolte düşecek” sözlerine yer verdi.
GİRDİLER İKİ KAT ARTTI
Üreticilerin bu zor koşullarda üretimi devam ettirmek için yoğun çaba sarf ettiğini dile getiren Şahin, maliyetlerin ise çiftçileri daha da zorladığını belirtti. “Bu yıl üreticiler ürünlerini maliyetin altında satmak zorunda kaldı. Şimdi bir de soğuk hava nedeniyle ek yakıt masrafları eklendi. Geçen yıldan bu yıla tüm tarım girdileri iki kat arttı. Üreticilerimiz artık bırakın bu yılki kazancı, gelecek yıl nasıl üretim yapacağını düşünüyor” diye konuştu.
BİR DÖNÜMÜN MALİYETİ 2 BİN TL
Seraların korunması için bir dönüm seraya en az iki soba kurulması gerektiğini belirten Şahin, her iki soba için günde bir ton odun yakıldığını ifade etti. Odunun maliyetinin 500 ila 1000 TL arasında değiştiğini, işçilik ve yevmiye giderleriyle birlikte bir dönüm seranın bir gecelik ısıtma maliyetinin 2000 TL’yi bulduğunu söyledi.