LGS sınav sonuçları açıklanmasıyla birlikte öğrenci ve ailelerini zorlu bir süreç bekliyor. Bu aşamada çocuğun akademik, sosyal ve kişisel gelişimini olumlu yönde desteklemek açısından ebeveyn tutumlarında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları, Uzm. Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan bilgilendirmelerde bulundu. Leblebicioğlu Arslan'a göre, sınav sonuçlarının açıklanması ve tercih dönemleri, çocuğun sadece akademik yaşantısı için değil, psikolojik yaşantısı içinde kritik bir önem taşımaktadır. Yüksek beklentiler ve baskılar, çocuğun benlik saygısını ve motivasyonunu olumsuz etkileyebilir. Ailelerin, çocuklarının duygusal sürecini anlamaları ve desteklemeleri büyük önem taşır. İşte o öneriler: 

OLUMLU VE DESTEKLEYİCİ BİR ROL ÜSTLENİN

“Yargılayıcı dilden uzak destekleyici ve motive edici bir rol üstlenin. Çocuğunuzun sayısal değerlerini değil, gösterdiği çabayı takdir edin. Olumsuz ve cesaret kırıcı yıkıcı dilden uzak durun.”

Ailelerin, çocuklarının çabalarını takdir etmeleri ve olumlu, gerçekçi yaklaşımlar sergilemeleri çocuklarının ileriki akademik yaşantısına yönelik kendilerini cesaretlendirecektir.

EMPATİ KURMAK VE OKUL SEÇİMİNDE DESTEK OLMAK

Çocuklarının potansiyeli ve duygusal sürecini anlayarak empati kuran aileler, okul seçiminde de bilgilendirici ve destekleyici bir rol üstlenmelidir. Çocuğun tercihlerine değer vermek ve onunla birlikte okulları gezerek bilgi almak, sağlıklı bir tercih süreci yaratır.

KIYASLAMADAN UZAK DURUN, GERÇEKÇİ BEKLENTİLER OLUŞTURUN

Kıyaslamalar ve yüksek beklentiler, çocuğun benlik saygısını ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Her çocuk farklıdır ve mevcut potansiyeli üzerinden değerlendirilmelidir. Aksi takdirde, yüksek beklentiler, çocuğun baskı hissetmesine ve kaygı seviyesinde artışa neden olabilir.

STRES YÖNETİMİ VE DUYGU ODAKLI İLETİŞİM

Ailelerin kendi streslerini yönetmeleri ve çocuklarına stresle başa çıkma tekniklerini öğretmeleri, bu süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatmalarına yardımcı olur. Ayrıca, sonuç odaklı değil, duygu odaklı bir dil kullanmak, çocuğun duygusal ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olur.

UZMAN DESTEĞİ VE DUYGULARI DİNLEMEK

Çocuklarınızın duygularını dinlemek, sorularını cevaplamak ve gerekli durumlarda uzman destek almak, sınav sonuçları ve tercih döneminde sağlıklı bir iletişim ve destek sürecinin oluşmasına yardımcı olur.

Toplumumuzda giderek daha önemli hale gelen bu sürecin, hem çocuklar hem de aileler için sağlıklı bir şekilde atlatılması, dikkat edilmesi gereken pek çok unsuru beraberinde getirmektedir. Uzmanlar, ailelerin doğru yaklaşımları benimsemeleri halinde, çocuklarının akademik başarılarını destekleyebileceklerine ve psikolojik sağlıklarını koruyabileceklerine inanmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ