Antalya'da 22 Ekim 2022 akşamı Muratpaşa ilçesi Portakal Çiçeği Caddesi'nde üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencileri Mahmut Yağız Balcı (18) ve Ada Kayahan (17), dershaneden çıktıktan sonra evlerine gitmek için elektrikli scootera bindi. Balcı idaresindeki scootera, Muhammed Can Gülmez yönetimindeki 07 BBS 63 plakalı otomobil çarptı. Kazada ağır yaralanan Balcı ve Kayahan, kaldırıldıkları hastanede hayatlarını kaybetti.
Bu olay sonrası haberlerle birlikte Antalya’da da bir kamuoyu oluşmuş ve scooterların trafiğe çıkmasının engellenmesi istenmişti. Ancak bu ne referanduma gitmeye ne de bu konuda bir yasak getirmeye yetmedi. Bazı ufak tefek tedbirlerle yetinildi. Ardından Istanbuldaki scooter kazaları bir gündem yarattı ancak bu da yasaklama getirmedi.
Şimdilerde Antalya’nın tüm sokakları cır cır böceği gibi öten, sağa sola bağlanmış, bazan yerlere devrilmiş duran scooterlarla dolu. Bir ara hız sınırı vardı ancak yeniden hızlanmaya başladılar. Çoğunlukla yabancılar ve 12- 30 yaş grubunun daha sık kullandığı scooter ve bu günlerde pek çok çeşitli şekillerde karşımıza çıkan elektrikli araçlar bisiklet yollarını, kaldırımları, ağaç, direk çevrelerini kuşatmış durumda. Antalya buna da bir çözüm ve kural getiremediği için, halk dertli.
Konyaaltı’nda 80 yaşındaki Zeliha Elbeyoğlu bu durumdan dert yanıyor, "
Ben bastonla zorlanarak yürüyen birisiyim. Bu aletler çok hızlı geliyor, yaya olarak ben onları bekliyorum, onların yürüyenlere hiç saygısı yok’’ dedi.
FRANSA İLK ADIMI ATTI
Paris, Avrupa'da meydana gelen bir dizi ölümcül kazanın ardından, elektrikli scooter'ların kiralanmasını yasaklanması konusunda Nisan ayında bir referandum yapmıştı.
Fransa'nın başkentinde Nisan ayında bir Pazar günü yapılan referandumda e-scooter'ların yasaklanmasını isteyenlerin oranı yüzde 90 olmuştu. Resmi rakamlara göre, şehrin seçmen kütüğündeki 1,38 milyon kişiden 103.000'den biraz fazlası oy kullandı. Bunlardan 91.300'den fazlası e-scooter’ların yasaklanmasını istedi. Referandum, Fransa'nın başkentinde e-scooter nedeniyle artan sayıda insanın yaralanması ve ölmesi sonucu yapılmıştı. Paris, referandum sonrası, oy çokluğuyla alınan karar sonucunu uygulamaya soktu. Ve böylece scooter kiralanmasını yasaklayan ilk şehir unvanını aldı. Paris, elektrikli araçları benimseyen ilk şehirlerden biriydi ancak karşı çıkanlar bunların yarardan çok zarara neden olduğunu savunuyor. Oradaki sorunlar aynen Antalya’da da yaşanıyor… E-scooter'ların bazı kişiler tarafından trafikte araçların, kaldırımlarda yayaların arasından ve saatte 27 km hıza çıkarak kullanılması endişe doğuruyordu. Sürücüler genellikle kask takmıyorlardı ve 12 yaşındaki çocuklar yasal olarak e-scooter kiralayabiliyordu. Park halindeki e-scooter’ların kaldırımlarda yığıldığına dair eleştiriler de vardı.