'Salda Gölü Bilim, Eğitim ve Doğa Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kuruluş kararı geçtiğimiz pazar günü Resmi Gazete'de yayınlandı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, kurulan merkezde doğa, çevre ve gölle ilgili araştırmaların yapılmasının yanı sıra öğrencilerin bilim kamplarını da gerçekleştirebileceğini açıkladı. Dalgar, Salda Gölü'nün UNESCO'nun jeolojik miras listesine girmesiyle birlikte; bilimsel verilere ulaşmak, bilimsel gözlem ve araştırma yapmak isteyen öğrenci ve bilim insanlarının da ilgisini çektiğini, bunun da 'bilim turizmi' denilen hareketlenmeyi sağladığını söyledi.
SALDA'DA BİLİM TURİZMİ GELİŞİYOR
Salda Gölü ve çevresindeki ekosistemin Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarından ve önemli turizm potansiyeline sahip merkezlerinden olduğunu belirten Prof. Dr. Dalgar,
"Özellikle UNESCO'nun jeolojik miras listesine girdikten sonra Salda Gölü'ne olan ilgi çok daha nitelikli bir ilgiye dönüştü. Gelip sadece o manzarayı, beyaz kumsalları seyretmek isteyenlerin ötesinde artık gölle ilgili, doğa ile ilgili bilinçli araştırmacıların ve 'bilim turizmi' dediğimiz konsepte giren bir kitle buraya ilgi göstermeye başladı. Bunun karşılığında da buraya gelen insanların gölle ilgili bilimsel verilere ulaşabileceği, içinde göl gözlem istasyonu olan ve bu bölgenin ekolojik yapısını da inceleme fırsatı olacak. Özellikle liselerde, orta öğretim kurumlarında, üniversitelerde öğrencilerin bilim kampları kapsamında gelip bilim kampı yapabileceği bir merkez oluşturulmuş oldu. Salda Gölü'nün hem korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması anlamında geleceğe daha iyi taşınması ve burasıyla ilgili nitelikli araştırmaların yapılması noktasında çok faydalı olacağını düşünüyorum. İnşallah bu bilim merkezimiz üniversitemiz, Burdur'umuz, ülkemiz için hayırlı uğurlu olur" dedi.
"BİYOLOJİK VE JEOLOJİK DEĞİŞİMLER İZLENECEK"
Merkezde sadece MAKÜ'den değil, dünyanın her yerinden akademisyenlerin gelip bilimsel çalışmalar yapabileceğini belirten Prof. Dr. Dalgar, "Belirli temel düzeyde laboratuvar analizlerini yapabilecekleri bir altyapı burada mevcut olacak. Üniversitemizin Salda Gölü kenarında bulunan uygulama otelinde konaklama imkanı sunulacak. Dolayısıyla burası bilim kamplarının yapıldığı merkeze dönüşecek. Ayrıca göle kuracağımız göl gözlem istasyonu ile göldeki biyolojik ve jeolojik değişimler anlık olarak izlenecek ve bunlar araştırmacılarla paylaşılabilecek. Bu da araştırmacılar önemli bir imkan sağlayacak" diye konuştu. Salda Gölü Bilim Merkezi Müdürlüğü'ne MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle'nin getirildiğini de belirten Rektör Dalgar, "Merkezde hafta içinde, hafta sonunda gelen ziyaretçileri bilgilendirecek bir ekip de görev yapacak" dedi.