Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, AK Parti’nin eğitim politikalarına ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Acar, yaptığı açıklamada Ak Parti’nin 23 yılda Cumhuriyet’in yüzlerce yıllık kazanımlarına zarar verdiğini ve karma eğitim sistemini son erdirerek, eğitimi cemaat ve tarikatlarına eline bırakılmaya çalışıldığını söyledi.
“TÜRKİYE İLK LAİK DEVLETLERDEN BİRİDİR”
Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, Ak Parti’nin son 23 yılında uyguladığı eğitim politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Acar, AK Parti’nin Tevhid-i Tedrisat Kanunu yıkarak eğitimi cemaat ve tarikatların eline teslim edilmeye çalışıldığın belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti, 3 Mart 1924’te kabul edilen üç devrim yasasıyla, laikliğin, bilimsel eğitimin ve modern hukukun temellerini atmıştır. Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitimde birlik sağlanmış, cemaat ve tarikatların eğitim üzerindeki etkisi sona erdirilmiştir. Şeriye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılması ile hukuk sistemi çağın gereklerine uygun hale getirilmiş, dinin devlet yönetimi üzerindeki etkisi son bulmuştur. Halifeliğin kaldırılması ile ise teokratik yönetim anlayışı tarihe karışmış, Türkiye tam anlamıyla laik bir devlet olma yoluna girmiştir. Bu devrim yasalarıyla Türkiye, bulunduğu coğrafyada ilk laik devlet olarak bir örnek oluşturmuş, ancak bugün AKP’nin sistemli politikalarıyla yüzyıl geriye götürülmek istenmektedir. Son 23 yıldır laik Cumhuriyet kazanımları, birer birer aşındırılmakta, eğitim ve toplumsal yapı dini referanslarla şekillendirilmeye çalışılmaktadır dedi.
“LAİK EĞİTİME SAVAŞ AÇILDI”
Ak Parti’nin cemaat ve tarikatların eğitim üzerindeki etkisi artırmak için laik eğitime karşı sistemli bir savaş açtığına değinen Acar, “AKP’nin en büyük hedeflerinden biri eğitimi tamamen dinselleştirmek, bilimsel düşünceyi yok etmektir. Cemaat ve tarikatların eğitim sistemi üzerindeki etkisi arttırılmış, laik eğitime karşı sistemli bir savaş başlatılmıştır. Tevhid-i Tedrisat Kanunu, AKP tarafından bilinçli bir şekilde delik deşik edilmiştir. Devletin asli görevi olan eğitimi cemaatlerin, vakıfların, tarikatların eline teslim eden AKP, çocukları çağdaş, bilimsel ve özgür bireyler olarak yetiştirmek yerine dogmatik öğretilerin esiri haline getirmeyi hedeflemektedir” diye konuştu.
KARMA EĞİTİME SON VERİLMEK İSTENİYOR
Karma eğitime son verilmesiyle Tevhid-i Tedrisat fiilen yok olacağına dikkat çeken Acar, “Bu sürecin en tehlikeli adımı ise karma eğitime son verme girişimleridir. Eğer karma eğitim kaldırılırsa, Tevhid-i Tedrisat fiilen yok olacak ve Türkiye yeniden çok başlı, tarikatların ve cemaatlerin yönettiği bir eğitim sistemine sürüklenecektir. Bu, Atatürk devrimlerine açık bir saldırıdır. AKP, eğitimi bir araç olarak kullanarak toplumu dindarlaştırmayı ve kendi otoriter düzenini pekiştirmeyi amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.
“CUMHURİYET’İN KAZANIMLARINI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ”
AK Parti’nin politikalarına karşı mücadele vereceklerini belirten Sadık Acar, “Laiklik, özgürlüğün ve insan onuruna yakışır bir yaşamın garantisidir. AKP’nin dayattığı karanlık zihniyet, kadınları ikinci plana itmek, çocukları dini eğitimle şekillendirmek ve toplumun sorgulama yetisini yok etmek istemektedir. Eğitim-İş olarak, Laik, bilimsel ve çağdaş eğitim sistemini korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye’nin eğitim sistemini tarikat ve cemaatlere teslim eden anlayışa karşı dimdik duracağız. AKP’nin gerici politikalarına karşı Cumhuriyet’in kazanımlarını sonuna kadar savunacağız. Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk’ün izinde, laik ve çağdaş bir ülke olarak varlığını sürdürecektir” dedi.