Dijital sanatın öncülerinden Refik Anadol’un Koç Üniversitesi AKMED Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’nde yoğun ilgiyle devam eden “Rönesans Rüyaları” adlı dijital sergisi, 12 Kasım’a kadar her gün saat 10.00 ile 22.00 arasında açık kalacak sergi ücretsiz olarak izlenecek.
SANATTA YAPAY ZEKA
Medya sanatçısı ve tasarımcı olarak tanınan Refik Anadol, mimariyi ve medya sanatları veri bilimi ve yapay zekâ ile buluşturan çalışmalar üretmesiyle tanınmakta. Dünyadaki yapay zekâ sanatının başlamasına ve gelişmesine katkı sağlayan sanatçılardan biri olan Anadol, bu sergiyle Rönesans kültürü arşivine yapay zekâ merceğinden bakmamıza vesile oluyor. Refik Anadol ve ekibi, bu proje için 14. ve 17. yüzyıllar arasında üretilmiş milyonlarca sanat eserinin görsel verilerinden oluşan bir veri seti toplayarak, bu verileri Rönesans stil ve içeriklerini yansıtmada yetkin hale gelen GAN algoritmaları aracılığıyla işlediler. Bu deneyim ile Anadol, sanat tarihinin ebedi izleriyle bağlantımızı tazelemenin özgün ve şiirsel bir yolunu bizlere sunuyor.
ESERLERİ BÜYÜK İLGİ TOPLUYOR
Refik anadol, 1985 yılında İstanbul'da doğdu. Yükseköğrenimine İstanbul Bilgi Üniversitesi‘nde fotoğraf ve video alanında başladı. Görsel İletişim Tasarımı bölümünde çift ana dal yaparak 2009 yılında mezun oldu. Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde (UCLA) medya sanatları programına katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve bu kurumdan ikinci yüksek lisans derecesini aldı. Çalışmalarını 2015 yılında kurucusu olduğu Refik Anadol Studio altında gerçekleştiren Anadol, Kaliforniya Üniversitesi Medya Sanatları Okulu'nda ziyaretçi araştırmacıdır. Anadol’un ulusal ve uluslararası alanda tanınan önemli eserleri ve büyük ödülleri bulunmakta.