Rize’nin geçim kaynağı olan çay üretiminde özel sektör fabrikalarının taban fiyatın altında yaş çay alımı yapması üreticileri isyan ettirdi. 2. sürgün çay sezonunun devam ettiği Rize’de, Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan’ın öncülüğünde Doğuş Çay'ın Salarha Fabrikası önünde toplanan üreticiler, emeklerinin gasp edildiğini dile getirdi. Üreticiler, 17 TL  olan taban fiyatının uygulanmasını istedi.

RİZELİ’NİN CEBİNDEN 1 MİLYAR LİRA GİTMİŞ DURUMDA 

Ziraat Odası Başkanı Arslan, “Bugün burada toplanmamızın sebebi 17 TL olan taban fiyatının çok altında alımların olmasıdır. 13-12 TL gibi fiyatlarda özel sektör üreticinin emeğini gasp ediyor. Burada Rizeli üreticiler olarak bu emek hırsızlığına karşı dik durabilmek için bugün burada bir protesto ve basın açıklaması düzenliyoruz. Bugün çok düşük alım fiyatı verenler, yaklaşık 1 milyar TL'yi 100 tane özel sektör çay fabrikası cebine koymuş durumdadır. Rizeli'nin, Karadenizli'nin cebinden 2. sürgün itibarıyla 1 milyar TL gitmiş durumdadır. Bugün bu ahlaksız taban fiyatı altındaki alımlara üreticilerimizle birlikte dur diyeceğiz. 15 Temmuz'da bu halk sokaklara çıktı, bu işletmeciler görevini devam ettirebilsinler diye, devlet daimi olarak ilerlesin diye. O gün 15 Temmuz diye sokağa çıkan üreticilerin hakkını bunlar gasp edemez” dedi. 

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan

ÜRETİM FAZLILIĞINI BAHANE EDİYORLAR 

Özel sektör fabrikalarının üretim fazlalığı nedeniyle çay işleyemediklerini söylemesinin inandırıcı olmadığını söyleyen Oda Başkanı Arslan,  “ 12 TL'ye aldığınızda işliyorsunuz da, 16 TL'ye aldığınızda niye işleyemiyorsunuz. Üreticilerimize sesleniyoruz çaya 2 gün ara verelim. İşleyemiyorsan kapat kapını. 12 TL'ye çay alıyorsunuz. Bu ahlak dışıdır, Rizeli'ye ihanettir. Vatandaşımız çay motorlarının kullanımını arttırınca yüksek oranda çay kesebiliyor. ÇAYKUR'un buraya el atması gerekiyor. Bölgesel tatil ilan etmesi lazım. Gerçekten bugün Karadeniz Bölgesi'nde plansız ve boş bir üretim halindeyiz. ÇAYKUR bu plansız üretimi durdurmalıdır, özel sektöre fırsat vermemelidir. Elbette ÇAYKUR işleyemediği çaydan ötürü kontenjan koymak zorundadır. Biz üreticiler de haftada 2 gün ara vermeliyiz. Özel sektör biz böyle kapıda durdukça bu fırsattan yararlanacaktır. Bu hukuksuzluktur, emek hırsızlığıdır. Bu devam ettiği sürece eylemlerimize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Rize Yaş Çay Üreticileri Taban Fiyat Isyanı 2

Kaynak: İHA