Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya üzerinden vatandaşlara işletmelerde satılan gıdalara yönelik bazı uyarılarda bulundu. Bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesapları üzerinden yayınladığı gıdalara yönelik bilgiler ile vatandaşları bilgilendirmeyi amaçladı. 

EKMEKTE GIDA MADDESİ VAR MI? 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada öncelikle her evin ayrılmaz bir parçası olan ekmeği konu aldı. Bakanlık yıllardır merak edilen “ekmekte katkı maddeleri var mı” sorusuna cevap verdi. Yapılan açıklamada, “Mevzuat gereği ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek ve ekşi hamur ekmeklerinde E 920 (L-Sistein) adlı katkı maddesi de dahil olmak üzere hiçbir katkı maddesinin kullanılmasına izin verilmemektedir. Sadece adı geçen bu ekmeklerin yapımında kullanılan buğday unlarına un üretimi yapılan gıda işletmelerinde olmak üzere E 300 (Askorbik asit) katılmasına izin verilmektedir” denildi. 

DONDURULMUŞ ÜRÜNLERE DİKKAT 

Bakanlık, dondurulmuş peynir, yoğurt kanatlı ve kırmızı et gibi çabuk bozulacak ürünlerin en son alınmasını için vatandaşlara tavsiyede bulundu. Yapılan açıklamada, “Kırmızı et, kanatlı eti, su ürünleri, peynir ve yoğurt gibi çabuk bozulabilen ürünleri alışverişin sonunda almak, bu ürünlerin ödeme yapmadan hemen önceye kadar buzdolabı veya dondurucuda kalmasını sağlar. Böylece, eve ulaşana kadar geçen süre kısalır ve ürünlerin sıcaklığa maruz kalma süresi azalır” denildi.

YUMURTANIN ÜZERİNDEKİ YAZILARIN ANLAMI NE? 

Bir diğer önemli gıda olan yumurta içinde çeşitli uyarılar yapıldı. Bakanlık, “Yumurta kabuğu üzerinde hangi bilgiler yer alıyor? Bu bilgiler neyi ifade ediyor” adlı paylaşımı ile vatandaşların yumurta alırken dikkat etmesi gerek konuları sıraladı. İşte bakanlığın paylaşımı: 

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP