Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılı boyunca 8 bin gıda kontrol görevlisiyle 256 bin resmi kontrol gerçekleştirdi. 2025 yılı boyunca yapılan denetimler sonucunda 5 bin 500 işletmeye, toplam 500 milyon lira idari para cezası uygulandı. Yaklaşık 154 işletme hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, "126 bine yakın denetimi sadece Ramazan ayı içerisinde yaptık. Ramazan ayı denetimlerinde de yaklaşık 220 milyon lira idari para cezası uyguladık" dedi.

RAMAZAN AYINDA 126 BİN İŞLETME DENETLENDİ 

Ramazan ayında ekmek ve pide üretim yerlerinden, şekerleme ve pastacılık işletmelerine kadar geniş bir yelpazede toplam 126 bin işletme denetlendi. 2 bin 500 işletmeye idari para cezası uygulandı. Yaklaşık 70 işletme hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ramazan'da uygulanan toplam idari para cezası ise yaklaşık 220 milyon lira şeklinde gerçekleşti.

Kepez Ramazan Denetimi (4)

500 MİLYONUN ÜZERİNDE İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI 

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, Ankara’da baklava üreten bir işletmeye yapılan denetimlerde açıklamalarda bulundu. Dilber, "81 il 922 ilçede 2025 yılı kapsamında yaklaşık 256 bin gıda denetimi gerçekleştirdik. Gıda denetimlerinde halkın sağlığına yönelik riskli gördüğümüz 5 bin 500 işletmeye idari para cezası uyguladık. 500 milyon liranın üzerinde idari para cezası uyguladık. Halkın sağlık ve gıda güvenilirliği yönünden riskli gördüğümüz 154 işletmeye de savcılıklara suç duyurusunda bulunduk" ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı Denetim

TAKLİT VE TAĞŞİŞ GIDALAR LİSTESİ YAYINLANDI 

Ramazan ayında gerçekleştirilen denetimlere değinen Dilber, "126 bine yakın denetimi sadece Ramazan ayı içerisinde yaptık. Ramazan ayı denetimlerinde de yaklaşık 220 milyon lira idari para cezası uyguladık. Ekmek, pide, şekerleme, şekerli ürünler, börek gibi ürünlere yoğunlaşıyoruz. Önümüzde de Ramazan Bayramı var. Çok yakın bir zamanda da Ramazan Bayramı'nı kutlamış olacağız. Ramazan Bayramı boyuncu da denetimlerimiz devam edecek. Halkın çok tükettiği pasta, börek, şerbetli tatlıların toplu üretildiği ve satışının yapıldığı yerler gibi denetimimizin kapsamı alanında" dedi. Dilber, yapılan denetimler sonucu taklit ve tağşiş gıdalar listesinin de 2 Ekim 2024’ten itibaren kamuoyuna duyurulduğunu hatırlattı.

                       

Kaynak: İHA