Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, uluslararası platformlarda önemli bir başarıya imza attı. Akdeniz Üniversitesi, 10. Ulusal Rekonstrüktif Mikrocerrahi Kongresi ve 3. Ulusal Acil El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Kongresi'nde dünyada ilk kez gerçekleştirilen rahim nakli deneyimlerini paylaştı. Prof. Dr. Özkan, bu başarının ardında yatan teknik detayları açıklarken, "Rahim nakli alanında bütün dünyada kullanılan teknik Özkan Tekniği" ifadesiyle dikkat çekti.

DÜNYA'DA İLK! KADAVRADAN RAHİM NAKLİ OPERASYONU

Kongre boyunca organ nakli konusunda uzman isimlerin tecrübelerini paylaştığı vurgulandı. Türkiye'nin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden katılımcıların olduğu belirtilirken, Akdeniz Üniversitesi'nin bu alandaki liderliği ve başarısı öne çıkarıldı. Prof. Dr. Özkan'ın sunumu sırasında vurguladığı "Rahim nakli: Dünyadaki ilk başarılı olgudan günümüze son durum" başlıklı sunumda, Akdeniz Üniversitesi'nin bu alandaki deneyimleri ve başarıları detaylı bir şekilde ele alındı. Özellikle, dünyada ilk olan kadavradan rahim naklinin başarıya ulaşmasıyla ilgili bilgiler verildi. Bu başarının ardındaki teknik detaylar ve uygulama süreci, kongre katılımcıları tarafından merakla takip edildi.

72 RAHİM NAKLİNDEN 35'İ DOĞUMLA SONUÇLANDI 

Prof. Dr. Özkan, Akdeniz Üniversitesi'nin bu alandaki liderliğini vurgularken, dünyada 72 rahim naklinin gerçekleştirildiği ve bunların 35'inin doğumla sonuçlandığı bilgisini paylaştı. Akdeniz Üniversitesi'nin, bu alandaki başarısıyla dünyada öncü bir merkez olduğu vurgulandı. Özellikle, bu alanda elde edilen başarıların diğer ülkeler tarafından da dikkatle takip edildiği ve Akdeniz Üniversitesi'nin tecrübelerinden faydalandığına dikkat çekildi. Prof. Dr. Özkan'ın, rahim nakli sonrası yaşadıklarını anlatırken verdiği detaylar, bu alandaki gelişmeleri yakından takip edenler için önemli bir referans oldu. Akdeniz Üniversitesi'nin rahim nakli konusundaki liderliği ve dünyada ilkleri başarma çabası, kongre katılımcıları tarafından takdirle karşılandı. Kongre boyunca, organ nakli konusundaki önemli gelişmeler ve Akdeniz Üniversitesi'nin bu alandaki başarısı, detaylı bir şekilde ele alındı.

BÜTÜN DÜNYADA KULLANILAN TEKNİK ÖZKAN TEKNİĞİ

Prof. Dr. Özlenen Özkan, dünyada büyük yankı uyandıran bir başarıya imza attıklarını belirtti. İlk kez 2001'de Suudi Arabistan'da canlı bir donörden yapılan uterus transplantasyonunun ardından 11 yıl boyunca bu alanda herhangi bir girişimde bulunulmadığını ifade etti. Ancak 2011'de Akdeniz Üniversitesi olarak dünyada ilk kez kadavradan rahim naklini gerçekleştirdiklerini vurguladı. Bu önemli başarının ardında "Özkan Tekniği"nin olduğunu belirtti.

DÜNYAYA BU ALANDA REHBERLİK YAPTIK

Rektör Özkan, Özkan Tekniği'nin detaylarını paylaştı. Rahim nakli öncesindeki en büyük zorlukların başında uterusun gebelik sırasında dönme riski geldiğini belirtti. Ancak geliştirdikleri alternatif teknik sayesinde, ligamentleri düzgün şekilde onararak bu riski başarıyla engellediklerini ifade etti. Ayrıca, rahim naklinin dünya genelinde büyük ilgi gördüğünü ve birçok ülkeden destek talepleri aldıklarını dile getirdi. Özkan, İsveç ekibinin özellikle operasyon sonrasında kendilerinden detaylı bilgi aldığını ve hatta izin alırken yardımlarını gördüklerini belirtti. Bu deneyimlerin birçok ekibin çalışmalarında faydalı olduğunu vurguladı.

"TEKRAR BİR KADIN DOĞUM STAJI YAPTIK DİYEBİLİRİM"

Rektör Özkan, rahim nakli sonrası yaşadıkları deneyimi paylaştı. 26 Haziran 2020'de dokuzuncu yılda gerçekleştirdikleri sezaryenle dünyada bir ilke imza attıklarını belirtti. Sağlıklı bir erkek bebek dünyaya geldiğini ve 28 haftalık olarak doğduğunu açıkladı. Bebeğin üniversitelerinde yaklaşık 3 ay boyunca takip edildiğini ve sağlıklı bir şekilde taburcu edildiğini söyledi. Bu süreçte yeniden kadın doğum stajı yaptıklarını ifade etti. Rektör Özkan, Akdeniz Üniversitesi'nin başarısını vurguladı ve dünya çapında rahim nakillerinin yaygınlaştığını belirtti. İsveç, Çin, Almanya, ABD, Çek Cumhuriyeti, Hindistan, Brezilya, Sırbistan ve Lübnan'da rahim nakillerinin gerçekleştirildiğini paylaşırken, başarı oranlarının yüzde 77 olduğunu ifade etti. Akdeniz Üniversitesi olarak yapılan ikinci rahim naklinde ise 30 haftaya kadar dayanabilen bir anne, sağlıklı bir kız bebek dünyaya getirdi. Özkan, bu başarılarıyla literatüre katkı sağladıklarını ve dünyada başarılı ilk rahim naklinin ülkelerinden biri olduklarını gururla belirtti. Kongrede Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan da Genel Mikrocerrahi başlıklı oturuma başkanlık yaptı. Prof. Dr. Ömer Özkan oturumda ayrıca Ekstrem Rekonstrüktif Mikrocerrahi başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: İHA