Ortaokullarda devamsızlık durumları öğrencileri ve velileri bir hayli merak ettiriyor. Özellikle devamsızlığı çok olup belge almaya not olarak hak kazanmış öğrenciler belge alıp alamayacaklarını sorguluyor. Uzun bir süre okula gelmeyen öğrenciler de o sınıf düzeyini tekrar okuyup okumayacaklarını merak ediyor. Peki ortaokulda devamsızlıktan kalma var mı? Açıklıyoruz…
Ortaokulda Devamsızlıktan Kalma Var Mı?
Ortaokul yönetmeliklerinde sık sık yeni kurallar gelmektedir. Bazen de bazı kurallar kaldırılmaktadır. Devamsızlık ile ilgili olan kurallar da sık sık araştırılmaktadır. Ortaokulda devamsızlıktan kalma var mı sorusunu yanıtlıyoruz…
Ortaokulda bir öğrenci devamsızlık süresini aşarsa o yılı başarısız olarak sayılmaktadır. Fakat bu başarısızlık bir öğrencinin direkt olarak sınıfta kalmasına sebep değildir.
Yıl sonlarında o sınıfa gören tüm öğretmenler toplanarak Şube Öğretmenler Kurulu toplantısı yani ŞÖK toplantısı yapmaktadır. Bu toplantıda öğretmenler başarısız öğrencilerin sınıfı geçip geçmeyeceğine karar vermektedir.
Ortaokulda bir öğrenci bir yıl boyunca hiç okula gelmediyse öğrencinin geçme kalma kararını yine yıl sonu ŞÖK toplantısındaki öğretmenler karar vermektedir. Ortaokulda direkt olarak devamsızlıktan kalmak yoktur.
Ortaokulda Devamsızlık Hakkı Kaç Gün?
Her okul düzeyinde belirlenen bir devamsızlık hakkı vardır. Bu hak özürsüz ve raporlu (özürlü) haklar olarak ayrı ayrı belirlenmektedir. Peki ortaokulda devamsızlık hakkı kaç gün? Açıklıyoruz…
Ortaokulda devamsızlık hakkı ilkokul yönetmeliğinde açık bir şekilde ifade edilmektedir. İlkokul yönetmeliğine göre devamsızlık hakkı aşağıdaki gibidir:
“Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı 45’ ten az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir. Alınan gerekçeli karar, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-5 Ders Yılı Sonu Şube Öğretmenler Kurulu Öğrenci Kişisel Değerlendirme Tutanağına yazılarak e-Okul sisteminin ilgili bölümüne işlenir. Tutanağın bir örneği ders yılı sonu şube öğretmenler kurulu karar dosyasında saklanır. Ayrıca veli de bilgilendirilir. Bu kararda, oyların eşitliği hâlinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.”
Buradaki yazıya göre bir öğrenci özürsüz 20 günden fazla devamsızlık yaparsa sınıfta kalıp kalmayacağına Şube Öğretmenler Kurulu karar verir. Bir ortaokul öğrencisinin bir eğitim- öğretim döneminde özürsüz olarak 20 gün hakkı vardır. Özürlü olarak ise bu hak sınırsızdır.
Devamsızlık Kaç Gün Olunca Belge Alınmaz?
Bir ortaokul öğrencisinin 20 gün özürsüz devamsızlık hakkı bulunurken sınırsız olarak da özürlü devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Peki özürsüz olarak kaç gün devamsızlık yapılırsa belge alınmaz? Açıklıyoruz…
Yönetmeliğe göre özürsüz devamsızlık hakkını aşan öğrenciler o yıl başarısız sayılmaktadır. Geçme hakkını da yıl sonunda yapılan toplantıda öğretmenler karar vermektedir. Bu yüzden de öğrenci eğer 20 gün özürsüz devamsızlık hakkını geçerse notu yüksek dahi olsa belge alamaz.
Ortaokulda Devamsızlık 20 Günü Geçerse Ne Olur?
Ortaokulda İlköğretim Yönetmeliğine göre 20 gün özürsüz devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Özürlü devamsızlık hakkı ise sınırsızdır. Peki bir öğrenci özürsüz olarak 20 günden fazla okula gelmezse ne olur? Açıklıyoruz…
Ortaokulda bir öğrencinin devamsızlığı 20 günü geçerse not ortalaması ne olursa olsun Şube Öğretmenler Kurulu toplantısına kalıyor. Bu toplantı yılın sonunda gerçekleştirilmektedir.
Bu toplantıda devamsızlık hakkını aşanlar veya not ortalaması düşük olanlar hakkında karar verilmektedir. Devamsızlığı 20 günü geçen öğrenci hakkında da karar bu toplantıda verilmektedir.