Adıyaman'ın Sincik ilçesinde karların erimesiyle ortaya çıkan ışkınlar, yöre halkı tarafından toplanmaya başladı. Vatandaşlar ışkın için kilometrelerce yol yürüyüp Türk Dağına tırmandılar. 

IŞKIN İÇİN KİLOMETRELERCE YOL YÜRÜDÜLER

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek rakımlı dağlarda kendiliğinden yetişen bir bitki türü olan ışkın, kuzukulağıgiller familyasında yer alıyor.
Sincik ilçesinde 2 bin 600 rakımlı Türk Dağının yamaçlarında ki Teşikan yaylasında Mayıs ayında doğal olarak yetişen ışkın bitkisi, yöre halkının vazgeçilmezi haline gelmeye devam ediyor. Işkın bitkisini toplamak isteyen vatandaşlar, araçlarını yarı yolda bırakarak ışkın bitkisine ulaşmak için kilometrelerce yol yürüyor.

"IŞKIN ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELİYOR"

Işkın toplamak için her yıl bu mevsimde Türk dağın yamaçlarında ki Teşikan yaylasına çıktığını söyleyen Azize Öztürk, "Işkın bitkisi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 2 bin rakımın üzerindeki dağlarda yetişen bir bitkidir. Bu bitki şeker hastalığına çok iyi geliyor. Bizim yaylada bolca yetişen bir bitkidir. Biz her yıl bu mevsimde mutlaka ışkın toplamak için yaylaya geliyoruz" dedi. 

IŞKIN İÇİN 5 KİLOMETRE YOL YÜRÜDÜLER

Işkın için 5 kilometre yol yürüdüklerini söyleyen Öztürk, "Kışın yayla yolu bozulmuş, şu anda daha yapılmadığı için meşakkatli bir yürüyüşten sonra ışkın bitkisine ulaşa bildik. Araçla belli bir mesafeye geldikten sonra 5 kilometre yürüyerek ancak ulaşabildik. Bu bitki karların erimesinden bir iki hafta sonra çıkıyor. Işkın, ömrü kısa olan bir bitkidir. Mevsimi kaçırırsanız bir sene beklemek zorunda kalırsınız" diye konuştu. 

Işkın Bitkisinin Hasadı Başladı

IŞKIN BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Doğu'nun muzu olarak bilinen ışkın, birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Işkının şeker, kalp, sarılık ve iştahsızlık gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği söyleniyor.

Kaynak: İHA