Türkiye’de ailelerin yüzde 70’ten fazlası, gıda, konut, enerji ve borç gibi temel harcamalarını yapamama korkusu yaşıyor. Bu oran OECD ortalamasının yüzde 47 olduğu düşünüldüğünde çok daha yüksek bir seviyede bulunuyor. Türkiye’yi takip eden ülkeler ise Şili ve Meksika olarak sıralandı.

Türkiye’de vatandaşın alım gücünü azaltan enflasyon ve döviz kuru artışı, ebeveynlerin geçim sıkıntısını da artırıyor. Temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çeken ailelerin sayısı her gün biraz daha yükseliyor. OECD’nin yaptığı araştırma da bu durumu ortaya koydu.

T24’ün aktardığına göre, OECD ülkelerinde yaşayan ailelerin yüzde 90’ı hayat pahalılığı ve fiyat artışlarından dolayı endişeli olduğunu ifade etti. Ailelerin sadece yüzde 33’ü, ekonomik bir kriz durumunda hükümetlerinin kendilerine yeterli yardım sağlayacağına inanıyor. Katılımcılar, ekonomik sorunları çözmek için arkadaşlarına ve ailelerine daha çok güvendiklerini belirtiyor. Bunun yanında ailelerin yüzde 73’ü hükümetlerinin hayat pahalılığı ile mücadele etmeyi öncelik haline getirmesi gerektiğini düşünüyor.

Ülkeler arasında karşılaştırma yapıldığında ise geçim sıkıntısı çekmeyenlerin oranının en düşük olduğu yer Türkiye. Türkiye’de ailelerin yüzde 70’ten fazlası temel ihtiyaçlarını karşılayamama endişesi taşıyor. Türkiye, bu konuda yüzde 47 olan OECD ortalamasının çok üstünde bulunuyor.

Türkiye’nin arkasından gelen ülkeler ise Şili ve Meksika oldu.

Geçim sıkıntısı çekmeyenlerin oranının en yüksek olduğu ülkeler ise Danimarka, Hollanda ve İsviçre olarak belirlendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ