Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren EYT sistemi, milyonlarca vatandaşı emekliliğe kavuştururken, emekli olmayı bekleyen birçok kişi için de belirsizlikler devam ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu belirsizliği ortadan kaldırmak için kapsamlı bir açıklama yaptı. Erdursun, emeklilik yaşlarını sigorta başlangıç tarihleri ve prim gün sayılarına göre detaylandırdı. Buna göre; 1999 ve 2008 arasında sigortalı olan erkekler ve kadınlar, belirlenen gün sayılarına göre 58 veya 60 yaşında emekli olabilecek.

2008 SONRASI İŞE GİRENLERİ BEKLEYEN TEHLİKE 

2008 yılı sonrası için Erdursun'un değerlendirmeleri daha farklı. Bu tarihten sonra sigorta girişi olanlar için prim günü ve yaş kriterleri ağırlaşıyor. Buna göre; 1.5.2008 sonrası sigortalı olanlar 7200 prim günüyle, kadınsa 58, erkekse 60 yaşında emekli olabilmek için söz konusu prim koşulunun 31 Aralık 2035 tarihine kadar yerine getirilmesi gerekecek. 2008 sonrası sigortalı olan vatandaşlar için 31 Aralık 2035'e kadar belirlenen prim günü sayısını tamamlamaları gerekiyor. Aksi halde, her iki yılda bir emeklilik yaşı 1 yıl uzayacak.

GELECEKTE EMEKLİLİK YAŞI NEDEN DEĞİŞİYOR

Her yıl prim gün sayısında bir artış olacağını ve buna bağlı olarak da emeklilik yaşlarında farklılıkların meydana geleceğini açıklayan Erdursun, 

"Yani 5400 prim günü koşulu 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlanamazsa emeklilik yaşı her 2 yılda yine 1 yıl uzuyor." dedi.

Bu durum, gelecek yıllarda emekli olmayı planlayan vatandaşlar için emeklilik yaşı ve prim gün sayılarının nasıl değişeceğini gösteriyor. Kısacası, emeklilik yaşı ve gün sayısı kademeli olarak artacak ve bu, emekli olmayı bekleyen milyonlar için önemli bir bilgi.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ