Antalya'da 23 Nisan her yıl olduğu gibi bu yıl da coşkuyla kutlanmaya devam ediyor. Cumhuriyet Meydanı’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen törenle CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve sivil toplum kuruluşları tarafından kutlandı. Törende konuşan CHP İl Başkanı Nail kamacı ve ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, 23 Nisan’ın TBMM'nin açılışının 104. Yıldönümü olduğuna vurguda bulundu. 

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören İstiklal Marşı ve Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı. Törende konuşan CHP İl Başkanı Nail Kamacı, “Ulusal kurtuluş mücadelemizin ve bağımsızlığımızın simgesi TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ'NİN TEMELLERİNLİ ATILDIĞI GÜN

23 Nisan 1920'nin, Türk milletinin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığını ve Türk Milletinin egemenliğin ilan edildiğini söyleyen Kamacı şu ifadelere yer verdi:

"Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Türk milletini temsilen Milli Mücadeleyi gerçekleştirmek üzere kurulmuştur. Bu meclis yeni Türkiye’nin ilk Milli Meclisi olması itibarı ile Birinci Meclis Türk istiklal harbini zaferle neticelendirerek yeni Türk Devletinin temelini attığı için kurucu meclis Türk Milletinin Milli ruhunu temsil ettiği için Kuvayı Milliye Meclisi şeklinde tarif edilmiştir. Birinci Meclis döneminde Batı Anadolu'da düzenli ordu kuruldu. Bu tarihten sonra;  9 Ocak 1921 1. İnönü Savaşı, 23 Mart 1921 2. İnönü Savaşı, 10 Temmuz 1921 Kütahya-Eskişehir Muharebesi, 23 Ağustos 1921 Sakarya Meydan Muharebesi, 30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebeleri ile Doğu, Batı ve Güney cephelerindeki zaferlerle Anadolu’nun işgalden kurtulması için Kurtuluş Savaşı vermiştir. 20 Ocak 1921 Anayasası ile İstiklâl Marşı kabul edildi. Saltanat kaldırıldı. Birinci Meclis bağımsızlık için Lozan'da barış görüşmelerinde yürütmüştür. Birinci meclis 5 Ağustos 1921 de Mustafa Kemal Paşaya Başkomutanlık unvanı vermiştir. Bu da göstermektedir ki birinci meclis kuvvetler birliği esasıyla hem yürütme, hem yargılama, hem de denetleme görevine sahiptir. 11 Ağustos 1923 çalışmalarına başlayan İkinci Meclis, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerinin atıldığı meclistir.” 

BAĞIMSIZLIĞIN SİMGESİ: 23 NİSAN

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu köklü gelişmelerin yanı sıra eğitim, hukuk, toplumsal pek çok alanda çalışmalara yapıp hayata geçirdiğini söyleyen Kamacı, Ulusal kurtuluş mücadelemizin ve bağımsızlığımızın simgesi TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.” ifadelerini kullandı. 

"EGEMENLİK İLKESİNİN ÇOCUKLARA ÖĞRETİLDİĞİ BAYRAMDIR"

Egemenliğin, kayıtsız şartsız millete verildiğini, verildiği tarih olan 23 Nisan’ın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilan edildiğini vurgulayan Kamacı, “23 Nisan; çocuklarımızın Andımızı ilk defa okuduğu, devlet makamlarına oturma uygulamasının, 1929’da bizzat Atatürk tarafından başlatıldığı bayramımızdır. 23 Nisan; Ulusal Egemenlik ilkesinin, çocuklarımıza öğretildiği bayramdır. 23 Nisan, emperyalizmin Sevr haritasını yırtıp atan milli iradenin ayağa kalktığı gündür. 23 Nisan, işgal altında dahi parlamenter rejimin ve demokrasinin hayata geçtiği gündür. 23 Nisan, Lozan’ın 100. yılında, Diyarbakır’da Lozan Barış Antlaşması’nın iptali için Danıştay’a dava açanlara karşı sessiz kalanların günü de değildir. 23 Nisan, 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminden bir gün önce Lozan önümüzdeki en büyük engel diyerek seçimleri manipüle edenlerle Erbil’de görüşmek değildir. Kalkınma yolu projesi adı altında, adından başka hiçbir varlığı kalmamış Irak ile Dicle ve Fırat Nehirleri havzasını emperyalizme açan şu anlaşmaları yapmak ise hiç değildir” şeklinde konuştu. 

"ATATÜRK VE DEVRİMLERİNE SAHİP ÇIKALIM" 

“Türkiye yüzyılı ve yeni Anayasa adı altında 28 Mayıs’ta kapıdan giren Sevr’in önüne 31 Mart’ta set çekilmiştir.” diyen İbrahim Daş, “Milletimiz, Atatürk ilke ve devrimlerinden yana üniter yapıdan yana tavır sergilemiştir. Şimdi sıra bu yıkımı durduran bu iradenin iktidar olmasındadır. Egemenliğin kayıtsız şartsız tekrar millete verilerek parlamenter rejime dönülmesinin ve demokrasinin ayağa kalkmasının tek yolu budur. Sizleri; bu mücadele günümüzü tekrar bayram olarak kutlayacağımız güne kadar Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk ruhuna, ulusal onurumuza, Atatürk devrimlerine ve bugün burada olduğu gibi bundan sonra da birlikteliğimize sahip çıkmaya çağırıyorum.” dedi.  

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN