Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi amacıyla 'Sebze üretiminin geliştirilmesi' projesi hayata geçirdi. Bu kapsamda, 10 ilçedeki üreticilere 157 bin adet kışlık sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirildi.

MUĞLA'DA KIŞ HAZIRLIĞI! FİDELER ÜRETİCİLERE DAĞITILDI 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 10 ilçedeki üreticilere 157 bin kışlık sebze fidesi dağıtıldı. Müdürlük binası önündeki fidan dağıtım töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Bakanlığımız kendi tohumunu kendisi üretiyor ve 117 ülkeye ihraç ediyor. Türkiye'de üretilen tohumların yüzde 50'si yerli ve millidir. Ülkemiz dünyada ilk 10'un içindedir. Lahanasından, brokolisine ürünlerimizi çiftçilerimizle buluşturuyoruz. Beyaz, Brüksel ve kırmızı lahanalar, karnabahar, brokoli, alabaş ve hindiba çeşitlerinden oluşan fidelerimizi üreticilerimizle buluşturuyoruz. Projemizin toplam maliyeti 500 bin lira olarak gerçekleşecek Ülkemizdeki bitki coğrafyasında 11 bin çiçekli bitki türü yetişmekte olup bunun yaklaşık 4 bin kadarı endemiktir. Avrupa ülkelerinin endemik bitki türü sayısı ise sadece 2 bin 742 civarında" dedi.

"120 BİN TOHUM ÖRNEĞİ KORUMA ALTINDA"

Türkiye'nin tohum konusunda en gelişmiş 10 ülke arasında yer aldığına da dikkati çeken Saylak, "1537 ata tohumundan 37'si sertifikalandırılmış durumda. İzmir Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ankara Tarla Bitkileri Merkez araştırma İstasyonu'nda ki tohum gen bankalarında 120 bin tohum örneği koruma altında" dedi.

Kaynak: DHA