Muğla'nın doğal güzellikleri ve denizleri, yaz aylarında birçok turisti ağırlamakla kalmıyor, aynı zamanda çeşitli deniz canlılarına da ev sahipliği yapıyor. Bu canlılardan biri olan balinalar, özellikle son dönemde sıkça gözlemleniyor.

 

BALİNALARIN TERCİHİ: TEK BAŞINA YAŞAMAK

Muğla Marmaris ilçesi açıklarında 'kaşalot' cinsi balinanın görülmesi hakkında açıklamalarda bulunan MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Filiz, balinaların genellikle tek başına yaşamayı tercih ettiklerini belirtti. Üreme dönemlerinde 2'li ya da 3'lü gruplar oluşturabilen balinaların, genellikle denizlerin açıklarında gezmeyi sevdiklerini ekledi. Prof. Dr. Halit Filiz,

"Balinalar genellikle çok büyük boyutlara ulaştıkları için tek yaşamayı tercih ederler. Ama zaman zaman teknelerin peşlerine takılarak bizim görebileceğimiz alanlara gelirler. Balinaları gördükçe denizlerimizin sağlıklı ve temiz olduğunu anlıyoruz."

 

MUĞLA'DA DENİZ MEMELİLERİ EĞİTİMİ

Muğla kıyılarına özgü deniz canlılarının öneminin farkında olan MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi, bu konuda öğrencilere 'deniz memeleri' isimli bir ders sunuyor. Prof. Dr. Halit Filiz, bu dersin Muğla kıyılarında bulunan deniz memelisi veya deniz sürüngenleri üzerine kurgulandığını vurguladı. Fakültenin, 2015 yılında Akdeniz fokunun Muğla eylem planını da gerçekleştirdiğini belirtti.

 

DALAMAN'DA BALİNA İSKELETİ

Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi, 2009 yılında Dalaman'da kıyıya vurmuş olan bir 'Cuvier gagalısı' balinasının iskeletini üniversitede sergilediklerini ifade etti. Bu balinanın et parçalarının çürümesi için gömüldüğünü ve 2013 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucu iskeletin çıkarılarak üniversitede sergilenmeye başladığını belirtti.

Kaynak: DHA