Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin 2023 yılını değerlendirdi. SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, 2023 yılında sağlık sorunlarına sadece sosyal medyadan bakan bir yönetim anlayışı ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. İçöz, bu yönetim karşısında mücadelelerinin aynı kararlılıkla 2024 yılında da sürdüreceklerini açıkladı.
SORUNLARA SOSYAL MEDYADAN BAKAN BİR ANLAYIŞ
“Geride bıraktığımız yıl maalesef sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Maalesef sağlığa sadece sosyal medyadan bakan bir sağlık bakanı ve sağlık sistemi elinde bir yılımız heba olmuştur” şeklinde açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, yeni yılda şiddetten arındırılmış, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sefalet ücretlerine mahkûm edilmediği, güvencesizliğin ortadan kalktığı, liyakatsizliğin ve kayırmacılığın olmadığı, iş kolumuzdaki tüm hizmetlerin ücretsiz ve nitelikli olduğu bir sağlık sistemi istediklerini ifade etti.
+
2023 BİR HAYAL KIRIKLIĞI OLDU
Şükran İçöz, açıklamalarına şöyle devam etti; “Geride bıraktığımız yıl maalesef sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için yine hayal kırıklığı olmuştur. Maalesef sağlığa sadece sosyal medyadan bakan bir bakanın ve sağlık sisteminin elinde bir yılımız daha heba olmuştur. Bitmek bilmeyen önlenmeyen sağlıkta şiddet vakaları hız kesmeden devam etmiştir, geliştirilmesi, güçlendirilmesi gereken 1. basamak yok edilmiş, Aile hekimliği adı altında binlerce hekime esnaf olması dayatılmış, en temel insan hakkı olan sağlık hakkı artık bir pazar nesnesi haline getirilmiştir. Üniversite hastaneleri asli işlevi olan eğitimden ve araştırmadan uzaklaştırılarak 2. basamak sağlık hizmetlerinde olduğu gibi sadece muayene ve tedavi eden kurumlar haline getirilmiştir. Aynı okuldan mezunlar, aynı servis veya birimde aynı işi yapmasına rağmen farklı istihdam biçimleri ile işe alınmış, farklı mali ve özlük haklara tabii tutulmuştur. Personel ihtiyacı acısından OECD ortalamasının çok çok gerisinde alımlar yapılarak az kişiye çok iş gördürülerek modern kölelik koşullarında angarya çalıştırma esas çalışma biçimi haline getirilmektedir. Döner sermaye uygulaması ile sağlık kurumları işletme haline getirilirken, çalışanlara performansa dayalı döner sermaye, teşvik, ek ödeme, taban ödeme gibi ücret rejimi uygulaması ile emekliliğe yansıyan temel ücretler sürekli düşük tutulmuştur. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine mezarda emeklilik dayatılmaktadır.”
SOSYAL HİZMETLER TASVİYE EDİLİYOR
İçöz, açıklamalarını daha sonra şu şekilde sürdürdü: “Sosyal hizmetler adım adım tasfiye edilmeye, Sosyal hizmet sadaka anlayışı içinde ‘sosyal yardıma’ dönüştürülmeye çalışılmaktadır. Bakıma muhtaç yaşlı, çocuk ve kadınlar her türden istismara karşı devletin korumasından alınıp vakıf ve cemaatlerin kucağına atılmıştır. Geride bıraktığımız 2023 yılında yukarıda ifade ettiğimiz iş kolumuzdaki olumsuzluklara karşı tüm gücümüzle mücadele ettik. Şube ve temsilcilikler ve en ücra köşedeki üyelerimize kadar büyük bir özveri ile çalıştık ve gelecek yeni yılda da mücadele etmeye devam edeceğiz. Gelen yeni yılda şiddetten arındırılmış, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sefalet ücretlerine mahkûm edilmediği, güvencesizliğin ortadan kalktığı, liyakatsizliğin ve kayırmacılığın olmadığı, iş kolumuzdaki tüm hizmetlerin ücretsiz ve nitelikli olduğu bir sağlık sistemi istiyoruz. Umudu her koşulda yürüttüğü fiili mücadele ile büyüten ve paylaşan SES olarak tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yeni yılını kutluyoruz.”