Pek çok vatandaşın en az bir kere başına gelen miras kalma durumu için pek çok detayı bilmeniz gerekli.

Konu hakkında internette pek çok farklı kaynakta bilgiler mevcutken, bu tip durumlarda elinizi çabuk tutmanız gerekiyor.

KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Miras hakkı, murisin vefatı ile birlikte mirasçıların sahip olduğu mutlak bir haktır. Mutlak haklar içinse herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir. Bundan dolayı miras hakkının tabi olduğu bir geçerlilik süresi düzenlenmemiştir. Ancak, miras hukuku davalarının birkaçı için kanunda zamanaşımı süreleri düzenlenmiştir ve davanın bu süre zarfında açılması gerekir.

ÜZERİNE ALMA SÜRESİ NE KADAR?

Miras kalan bir ev, murisin isteği üzerine ilk bir hafta içinde yapılabilir. Ancak mirasçı tarafından talep 2 yıl içinde yapılmaz ise Tapu Müdürlüğü mirasçılık belgesi düzenlemek için yargıya başvuru yapar. Müdürlük gerekli işlemleri yaptıktan hemen sonra size bildirim mektubu gelir. Eğer işlemler sıkıntısız bir şekilde yapılır ise 1 hafta içinde bütün işlemlerin halledilmesi mümkündür.

BİR KİŞİ İMZA VERMEZSE NE OLUR?

Mirasçılardan biri imza vermez ise, anlaşmanın olmamasından dolayı her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunur. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun uyarınca ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.

HANGİ DURUMLARDA DEVLETE KALIR? 

Miras bırakan kişinin birinci, ikinci, üçüncü derece hısımları, evlatlığı ve sağ kalan eşi bulunmuyor ise ve yine miras bırakan mirasının tümü sağlığında ölüme bağlı bir tasarrufa konu etmemiş ise mirasın tamamı devlete kalır.

Kaynak: HABER MERKEZİ