Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Turizm Bakanlığının Manavgat Ulualan sahilinde golf tesisleri yapımına izin veren 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarını onaylayan 02. 03. 2023 tarih ve 2023/04-02 sayılı kararıyla ilgili yürütmenin durdurulması için Antalya İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Odadan yapılan açıklamada; “Yangın helikopter ve uçak pistinin bulunduğu Manavgat Ulualan orman alanı ve sahili halkındır. Helikopter ve uçak pisti kaldırılarak ayrıcalıklı bir kesimin kullanımına yönelik golf tesisi alanı olarak planlanamaz,” denilen Mimarlar Odası açıklamasında, “Anayasa, Kıyı Yasası, Planlama ve Şehircilik İlke ve Esaslarına, Mahkeme Kararına ve kamu yararına aykırı olarak onaylanan nazım ve uygulama imar planlarının, öncelikle ve ivedilikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Mimarlar Odası Antalya Şubesince 27. 04. 2023 tarihinde dava açılmıştır.” denildi.

GOLF TESİSİ BURAYA OLMAZ

Antalya 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davayla ilgili şu bilgilere yer verildi: Manavgat- Kızılağaç (Ulualan) Sahili kamu yararına aykırı, Golf Tesisi Alanı yapılması planına yargı dur demesine karşın, Bakanlık durmadı. 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarını 2 Mart 2023 tarihinde yeniden onayladı. Onaylanan planlar ile 2 milyon 770 bin metrekare mera ve orman vasfındaki alan, üçü konaklamalı, biri konaklamasız olmak üzere 4 ayrı parça halinde tamamı golf alanı olarak planlanmıştır. Gelişmiş ülkelerde eski çöp döküm alanları, çöküntü alanları, çorak alanlar ve kamusal olarak kullanılamayan alanlar golf tesisi yapılarak ıslah edilip kullanıma açılarak ekonomiye kazandırılırken, ülkemizdeki çok değerli orman arazilerinin, ekosistemlerin golf tesis alanı olarak planlanarak yok edilmesi kadar sakıncalı bir durum yoktur. Golf tesisleri çok su gerektiren, milyonlarca metrekare yeşil alanların sulanmasını gerektiren tesislerdir. Dünyada ve ülkemizde yaşanan iklim değişiklikleri ve her geçen gün ormanların yok edilmesi sonucu olarak çölleşmenin artması nedeniyle yağışların azalmaya başladığı, kuraklığın arttığı bir dönemde, iklim değişikliklerin önlenmesinde çok önemli olan halkın kullanımındaki kamusal alan orman alanlarının golf tesisi alanları olarak planlanması anlaşılamamaktadır,” ifadelerine yer verildi.

SAHİL HALKA KAPATILIYOR

Ulualan’ın turizm tesis alanı ve golf alanı olarak planlanması ile halkın günübirlik alanlardan, sahilden ve denizden yararlanma hakkı elinden alındığı belirtilen açıklamada, “Onaylanan planlarda; golf alanları ve turizm tesis alanları ile günübirlik tesis alanları arasında, sahili ve günübirlik tesisleri kullanacak olan halkın günübirlik tesislerden yararlanmasına yönelik planlanması gereken denize paralel (Promenat) yol planlanmamış, Anayasa ve Kıyı Kanununa aykırı olarak Kıyı Kenar Çizgisi altında planlanmıştır. Günübirlik tesis alanları Turizm tesis alanları ve Golf Tesisi alanlarından ayırma çizgisi ile ayrılmış, günübirlik tesis alanlarının, bu tesislerin arka bahçesi olarak kullanılmasının önü açılmıştır.” denildi.

BURASI YANGIN BÖLGESİ

Bu plan değişikliği ile helikopter alanı, yangın pisti alanının kaldırılmasının getireceği zararların göz ardı edildiğini de vurgulayan Mimarlar Odası şu görüşleri savundu: “Bölgede, tekne çekek yeri ve tesisleri, su temin projesi kapsamında su iletişim hattı ve tesisleri, DSİ Su kanalı, 1-1,5 km uzunluğunda sahil bandı ve daha da önemlisi, mevcut orman alanı içerisinde, Orman yangınlarına acil müdahalede kullanılan helikopter alanı ve yangın uçakları için uçak pist bulunmaktadır. Manavgat bölgesi yoğun orman alanlarından oluşan bir bölgedir. Bölge birçok defa yangına maruz kalmıştır. Turizm alanları ve yerleşim alanları ile iç içe bulunan orman alanlarına herhangi bir yangında acil müdahalenin çok önem taşıdığı ve sahil şeridinde, ilk müdahalenin helikopterler ile gerçekleşeceği açıktır. Manavgat ve yakın çevre için çok önemli olan yangı helikopter pisti ve uçak pistinin kaldırılması, gelecekte yaşanabilecek orman yangınlarına müdahaleyi geciktirecek, ciddi can ve mal kayıplarına neden olacağı gibi halkın sahili kullanmasını engelleyecektir.”

PLAN İPTAL DAVASI AÇILDI

Bölgedeki deprem riskine de dikkat çeken Mimarlar Odası Antalya Şubesi açıklamasını şöyle sürdürdü: “Planlama alanı zemin suyunun yüksek olması nedeni ile sıvılaşma riski olan bir bölgedir. Yine bölge, plan açıklama raporunda da belirtildiği gibi 2. Derece deprem bölgesidir ve aynı zamanda yoğun ormanlık bir alandır. Son yaşanan ve büyük bir felakete dönüşen Kahramanmaraş depreminden ders alınmamış olmalıdır ki, riskli bir bölge olan alan yapılaşmaya açılmıştır. Yapılaşma kararı, Golf tesisleri için birçok ağacın kesilmesine neden olacak ve iklim değişikliklerinin önlenmesinde önemli rolü olan yoğun orman dokusunu da yok edecektir. Açıklamada yer alan bu hatırlatmaların ardından Anayasa, Kıyı Yasası, Planlama ve Şehircilik İlke ve Esaslarına, Mahkeme Kararına ve kamu yararına aykırı olarak onaylanan nazım ve uygulama imar planlarının, öncelikle ve ivedilikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 27 Nisan 2023 tarihinde şubemiz tarafından dava açılmıştır.

Muhabir: MUSTAFA KOÇ