Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, son günlerde Antalya basınında gündeme gelen Sıçan Adası ile Topçam arasındaki Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı ilgili yaşanan gelişmeleri ve iddiaları Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya vermiş olduğu soru önergesiyle TBMM gündemine taşımıştı. Milletvekili Arı, Balıkçı Barınağında balıkçıları ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

 

BÖLGENİN EN ÖNEMLİ BARINAĞI

Antalya Balıkçı Barınağı gerek Antalya' da kurulu iki Kooperatifin toplam 400 balıkçı üyesi ile gerekse başka illerden gelen balıkçı teknelerinin barındığı en önemli barınaklardandır. Önce Tarım ve Orman Bakanına sormak istiyorum” diye konuşan Arı, “Türkiye’deki yat marinalarının kaç tanesi balıkçı barınağından dönüşmedir? İşte Antalya Balıkçı Barınağı ile ilgili tahliye girişiminin altında bu soru ve cevabı yatmaktadır. Antalyalı emekçi balıkçının, ağır ekonomik koşullarda, evine ekmek götürme mücadelesini destekliyoruz ve sahip çıkıyoruz” dedi.

BARINAĞIN İŞLETME HAKKI 150 BALIKÇININ ÜYE OLDUĞU İKİ KOOPERATİFTE 

Balıkçı Barınağı'nın faaliyete geçmesi aşamasında işletme hakkının toplamda 150 balıkçının üye olduğu iki kooperatife verilmesinin doğru bir düşünce olduğuna dikkat çeken Arı, 

“2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burayı balıkçıların üye olduğu Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatif ile Yeşil Antalya Su Ürünleri Kooperatifi’ne 10 yıllığına kiralayarak, her iki kooperatifin 150 balıkçı üyesi 2029 yılına kadar barınağın kendilerinde olduğunu bilerek çalışmaktalar ve Antalya halkına, pazar tezgahlarına, restoranlara balıklarını buradan satmaktadırlar”  ifadelerini kullandı. 

 

YETKİLİ BAKANLIK DEĞİŞTİ, SORUNLAR BAŞLADI 

Balıkçı Barınağında yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndayken buranın işletmesinin iki balıkçı kooperatifine verilmesiyle başlayan süreçte bir sorun yaşanmadığına değinen Cavit Arı, 2020 yılında yetkinin Tarım ve Orman Bakanlığı'na geçmesi ile sorunlar yaşanmaya başladığına dikkat çekti. Arı, verdiği yazılı önergede, barınağın gerçek sahibi olması gereken balıkçıların 15 gün içinde tahliye edilmek istendiğini vurgulayarak, gelişmelere tepki gösterdi. Arı, önergede şu bilgilere yer verdi:

“2020 yılında ise barınak, Çevre Bakanlığı’ndan Tarım ve Orman Bakanlığı’na geçiyor. Tarım Bakanlığına geçmesinden bugüne kadarki süreçte garip bazı uygulamalar ve denetimlerle barınak gerçek balıkçının elinden alınmak için bahanelerin üretildiği bir durum yaşatılır. Basında geçen bu iddialar arasında özellikle Tarım İl Müdürünün tutum ve davranışları bu şüpheleri arttırır vaziyette olduğu ifade edilmektedir. Tarım Bakanlığının devrede olmasıyla yaşanan gelişmelerle gerçek balıkçının yeri olan barınaktan şimdi balıkçılar tahliye edilmektedir. Bakanlık tarafından gönderilen yazı ile Kooperatif yönetimine ise sözleşmenin feshedildiği bildirerek ve 15 gün içinde balıkçı barınağını boşaltmaları talebinde bulunmuşlardır.” 

BALIKÇI BARINAĞI, YAT LİMANI MI OLACAKTIR? KİM PUSUDA BEKLEMEKTEDİR?

Balıkçıları ekmeğiyle oynandığını ifade eden Arı, barınağın yat limanı yapılmak üzere iktidara yakın kişilere verilmek istendiğini ancak buna Antalya halkının müsade etmeyeceğini kaydederek, 

“Balıkçı Barınağından gerçek balıkçı çıkarılacaksa bu yer kime verilecektir. Kim pusuda burayı beklemektedir. Burası Antalya da bilinen ve bugüne kadar da iktidar tarafından desteklenen kişilerimi verilecektir. Balıkçı Barınağı yat limanı mı olacaktır. Bu iddialar doğru ise bir yandan Antalya ili balıkçılarının ekmeği ile oynanacak bir yandan da iktidara yakın kişilere önemli değerlerimiz devredilmiş olacaktır. Antalya halkı buna müsaade etmeyecektir” dedi.

BALIKÇILARIN MAĞDUR EDİLMEMESİ GEREKİR 

Av. Cavit Arı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya çağrıda bulunarak, balıkçıların mağdur edilmemesini isteyerek sözlerini söyle noktaladı: 

"150 balıkçının kullandığı barınak alınırsa; bu balıkçıların durumu ne olacaktır,  mağdur olan balıkçılarımızın hakkını gözeterek ne gibi önlemler almaktasınız? Geçersiz ve asılsız olduğu iddia edilen gerekçelerle 2029 yılına kadar sürecek olan sözleşme feshedilir mi? Bu kriz döneminde vatandaşa uygun şartlarda ve fiyatlarda hizmet edilen ürünlerin  hem üretici hem de tüketici açısından zararı hesaplanmış mıdır? Bazı büyük şirketlerin ve iş adamlarının marina ve liman türü yerler yapmak için bu şekilde işleyiş yaptığı iddiaları doğru mudur? Konunun tüm detayları ile incelenmesi, hiçbir şekilde mağduriyete sebep olunmaması için bürokratik kişiler dahil gerekli hukuki ve idari inceleme ve çalışma  başlatacak mısınız?” 

 

Muhabir: BÜLENT ÖNER