Mersin'de katı atık düzenli depolama tesisleri sayesinde kentin katı atıkları elektriğe dönüşürken, tesislerin kapasitesi her geçen yıl artarak saatte 20,2 megawata çıktı.

3 TESİSTE ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Mersin’i her geçen gün daha temiz ve yaşanılabilir bir kent haline getirmeyi hedefleyerek; Silifke’de Göksu, Tarsus’ta Gürlüve, Akdeniz’de Sarıibrahimli’de yer alan katı atık düzenli depolama tesisleri sayesinde kentin katı atıklarını elektriğe dönüştüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, tesislerin kapasitelerini artırıyor.

15 MEGAWATT ELEKTRİK ÜRETİLİYOR 

Sarıibrahimli Mahallesi’nde yer alan tesisteki elektrik enerjisi üretim alanına yeni gaz motorları ekleyerek, tesisin bu alandaki kurulu gücünü yüzde 22 oranında artıran Büyükşehir Belediyesi, bu sayede tüm sahaların kurulu gücünü de saatte toplam 20,2 megawata çıkarmış oldu. Böylece şu anda saatte 15 megawatt elektrik üretilebilir hale geldi.

115 BİN HANENİN AYDINLATMA ENERJİSİNE DENK 

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığında görev yapan elektrik elektronik mühendisi Aslıhan Kula, 3 düzenli depolama tesisi ile çöplerin ayrıştırılarak bertaraf noktasından elektrik üretim noktalarına olan serüvenini anlattı. Belediye olarak üretim kapasitelerini düzenli olarak artırmak istediklerini kaydeden Kula, "Merkez sahamızdaki elektrik üretim tesisimize 2 ünite daha ekleyerek, tüm tesis olarak kurulu gücümüzün elektrik üretim kapasitesini 20,2 megawata çıkardık. 2024 yılında 94 bin megawatt elektrik üretimi gerçekleştirdik ve 115 bin hanenin aydınlatma enerjisine denk gelen elektrik üretimi yaptık. Artan kapasitemizle birlikte, bu üretimin üzerine koyarak üretim yapmaya devam edeceğiz. Çöp bizim için sorun değil, üretim olarak şehrimize dönüş sağlayacak" dedi.                               

Kaynak: İHA