Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altında bulunan 'caretta caretta ve 'chelonia mydas' deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından biri olan Mersin Erdemli'deki saha yuvalarla doldu. Her gün gece yarısı çok sayıda deniz kaplumbağası kumsala çıkarak yumurtalarını bırakıp gün doğumu ile denize dönüyor. 

MERSİN EN ÖNEMLİ YERLERDEN BİRİ 

Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (chelonia mydas) en önemli üretim merkezlerinden biri Mersin'de yer alıyor. Kentte her yıl olduğu gibi bu sene de deniz kaplumbağaları, koruma altında olan 4 üreme noktasında yuvalar yavrular ile dolmaya başladı. Özellikle gece geeln deniz kaplumbağaları sahilleride görenleri de hayretler içerisinde bırakıyor.

MERSİN SAHİLLERİ ONLARLA DOLDU

Erdemli ilçesinde yer alan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahili de yüzlerce deniz kaplumbağasının yuvası ile doldu. Özellikle sıcak geçen Haziran ayından itibaren geceleri yoğun olarak kıyıya çıkan deniz kaplumbağaları yumurtalarını bıraktıktan sonra gün doğumu ile birlikte tekrar denizle buluşarak gözlerden kayboluyor. Haziran ayında anaç kaplumbağalar tarafından bırakılan yumurtalardan yavruların 2 ay sonra çıkmaya başlaması bekleniyor. 

‘ÇOK BÜYÜK BİR ANLAMI VAR’

Deniz kaplumbağaları için önemli olan bu sahilde hobi amaçlı bulunan vatandaşlar ise gördükleri karşısında tarif edilemez duygular yaşadı. Mersin'de yer alan yuvalama bölgesinde hobi amaçlı gün doğumu eşliğinde olta ile balık tutmaya gelen vatandaşlardan biri olan Erkan Turan da ilk defa bir deniz kaplumbağasının yumurta bırakırken gördüğünü belirterek, bu anlara şahit olmanın çok büyük bir anlamı olduğunu ve güzel duygular hissettiğini söyledi. 


                                
 

Kaynak: İHA