Memur ve memur emeklisi 2024 ve 2025 yıllarında alacağı zam oranlarını belirleyecek 7. Dönem Toplu sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos'ta başladı. Milyonlarca kamu görevlisinin merakla beklediği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesinde hükümet ile yetkili konfederasyon Memur-Sen arasında ön müzakere süreci tamamlandı.
MADDELER GÖRÜŞÜLDÜ
Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre toplu sözleşme görüşmelerinde masada yer alan yetkili sendika, Memur-Sen'den yazılı açıklama geldi. Açıklamaya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik'in de bazı toplantılarına katıldığı komisyon çalışmalarında, genele ve hizmet kollarına ilişkin maddeler görüşüldü.
TEKLİFLER GELDİ
Genel dahil, 11 hizmet kolunun tekliflerinin tasnif edildiği çalışmalar kapsamında, Memur-Sen ve bağlı sendikaların, kamu işveren heyetine sunduğu teklifler masaya yatırılarak, kamu görevlilerinin talep ve beklentileri incelendi.
YARIN BAŞALYACAK
Ön müzakerelerin tamamlanmasının ardından toplu sözleşmenin bundan sonraki aşamasında, komisyon çalışmalarında ortaya çıkan raporlar ışığında teklifler müzakere edilecek. Müzakere süreci yarın başlayıp, 12 Ağustos'ta sona erecek. Kamu işveren heyetinin ilk teklifi 14 Ağustos'ta sunması planlanıyor. Genele ilişkin tekliflerin müzakeresine 15 Ağustos'ta geçilecek toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümetin ikinci teklifi ise 17 Ağustos'ta sunması bekleniyor.
YÜZDE 110 ARTIŞ
Toplu sözleşme görüşmelerinde masada yer alacak olan yetkili sendika, Memur-Sen, 2024 yılında yüzde 70, 2025 yılı için yüzde 40 olmak üzere toplam yüzde 110 zam ve 6 ay yerine her 3 ayda bir artış talep ediyor. Memur-Sen aynı zamanda kira desteği, bayram ikramiyesinin verilmesi, eş yardımının 2 bin lira olması, görevde yükselme ve emekliye seyyanen zam istiyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Merkez Bankasının enflasyon tahminine ve TÜİK'in açıklayacağı Temmuz ayı rakamlarına dikkat çekerek yüzde 110 zam taleplerinin abartılı olmadığını söylüyor.
MAAŞ ZAMMI İÇİN İLK İPUCU
Memur ve memur emeklisi, her iki yılda bir hükümeti ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan toplu sözleşme ile belirlenen zam oranının yanı sıra 6 aylık enflasyon farkı da alıyor. Temmuz ayında memur maaşlarına yüzde 17,55, 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammına ilaveten 8.077 TL seyyanen artış yapıldı. Memur emeklileri ise yüzde 17.55'lik enflasyon farkının yanı sıra 7.45 puan refah zammıyla yüzde 25 zam aldı.
Memur ve memur emeklisi TÜİK’in temmuz enflasyon verilerini açıklamasıyla son 6 aylık enflasyon hesabını da şimdiden yapmaya başladı. Enflasyon farkı için ilk rakam da ortaya çıktı. Yüzde 9.49 çıkan bu orana göre ilk aydan yüzde 3.29 enflasyon farkı oluştu. Kesin fark için 5 aylık enflasyon verisinin daha belli olması gerekecek.