Yılın ilk 5 ayında toplam makine ihracatı 11,7 milyar dolar olan Türkiye, mayıs ayında geçen yıla göre değer olarak yüzde 33,5, miktar olarak yüzde 12,7 artış sağladı. Almanya ve Rusya pazarında ihracat birim fiyatları 10 dolara ulaşırken, ABD’ye yapılan ihracatta birim fiyatlar 12,3 dolara yükseldi.

RUSYA PAZARINDA BÜYÜME

2023’ün ilk 5 ayında sağlanan 1,1 milyar dolarlık yükselişin yarısından fazlası Rusya’ya yapılan ihracattan kaynaklandı. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Avrupa’da yeni başarı hikayeleri yazma hedeflerinden bahsetti.

“Ülkemizin yönetim istikrarının sağladığı avantajlarla, önümüzdeki 5 yıl içinde neleryapmamız gerektiğine odaklanmalıyız.”

YEŞİL DÖNÜŞÜM VE ÇEVRE KANUNLARI

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yeşil Dönüşüm konusunda hazırlıkları ve Avrupa Kimyasallar Ajansı'nın onayladığı REACH Tüzüğü, sanayi kollarını yakından ilgilendiriyor. Çevreye zararlı on bine yakın maddenin yasaklanmasını öngören bu tüzük, sanayide belirsizliğe yol açarken, Yeşil Dönüşüm Destek Programı ise ümit vaat ediyor.

“Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinden itibaren Türk Lirası'nda yaşanan aşırı değerlenme, yabancı para cinsinden elde edilen gelirlerin yurt içi maliyet artışları karşısında yetersiz kalmasına neden olmuştu. Ekonomide rasyonel zemine dönüş olarak ifade edilen yeni modelin; son bir yılda oluşan fiyatlama dengesizliklerini ortadan kaldıracağına ve ithalattan üretime dönüşü hızlandıracağına inanıyoruz.”

YENİ EKONOMİ POLİTİKASI VE İHRACATIN ÖNCELİĞİ

Karavelioğlu, döviz dengesinin sağlanması, yüksek dış ticaret açığının kontrol altına alınması ve sürdürülebilir bir ekonomiye geçişin ihracat ve yatırım destekleriyle mümkün olacağını vurgulayarak, yeni ekonomi yönetiminin bu süreçte önemli bir role sahip olduğunu ifade etti.

“Faiz oranlarında olası artışların, kredi politikasında sıkılaşmanın, kamu harcamalarında tasarrufun ve TL’nin gerçek değerine ulaşmasının iç talebi sınırlayarak iktisadi faaliyetlerde bir yavaşlamaya yol açacağının farkındayız. Burada önemli olan seçici kredi politikasının sürmesi, ihracatın ve yatırımların bu şekilde desteklenmeye devam edilmesi.”

Türkiye makine sektörünün 2023 yılının ilk 5 ayında gösterdiği başarı, dış ticaret dengesine katkı sağlayan önemli bir unsur olarak dikkat çekiyor. Rusya pazarındaki artış, yeşil dönüşüm planları ve yeni ekonomi politikalarıyla sektörün gelecek vaat ettiği bir döneme girdiği anlaşılıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ