Lozan Antlaşması’nın 100. Yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı,

“Lozan son kullanma tarihi yoktur. Türkiye Cumhuriyeti var oldukça geçerliliğini koruyacaktır. Lozan’ın bitmesini bekleyenler Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden Sevr’e mahkûm etmek isteyenlerdir.” dedi.

BAĞIMSIZLIĞIN KABUL EDİLDİĞİ GÜN

2023 yılının hem Cumhuriyetin kuruluşunun hem de 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yıl dönümü olduğunu belirten Cavit Arı,

“İsmet İnönü’nün imzaladığı Lozan Antlaşması, 1683 Viyana bozgunundan sonra Batı karşısında sürekli gerileyen ve her bakımdan Batı’ya bağımlı hale gelen Türklerin, sınırları belli bağımsız bir vatana sahip olmasını sağlamıştır. Antlaşma ile İtilaf devletleri Misak-ı Milli’yi, Türk Devleti’nin varlığını ve bağımsızlığını kabul etmiştir. Askeri zaferler siyasi zafere dönüşmüştür.” diye konuştu.

BÜYÜK BİR DİPLOMATİK ZAFER

Arı mesajını şöyle sürdürdü;

“Lozan Barış Antlaşması, Sevr Antlaşması’nın geçersizliğini ispatlayan ve I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren en son antlaşmadır. Bu antlaşma galip devletlerin, mağlup bir devlete zorla imzalattığı bir antlaşma değildir. Eşit şartlarda imzalanmış kalıcı bir antlaşmadır. Lozan Antlaşmasının imzalanmasından sonra İtilaf Devletlerinin son birlikleri 2 Ekim 1923’de işgalleri altında bulunan İstanbul’dan Dolmabahçe önündeki Türk bayrağını ve Türk askerini selamlayarak ayrılmışlardır. Lozan antlaşması, çağdaş bir Türk devleti olan yeni Türk Devletinin kendisini dünyaya kabul ettirdiği Büyük Önder Atatürk’ün ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ ilkesi ışığında imzalanan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusudur. Ayrıca, Lozan’ın son kullanma tarihi de yoktur. Türkiye Cumhuriyeti var oldukça geçerliliğini koruyacaktır. Lozan’ın bitmesini bekleyenler Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden Sevr’e mahkûm etmek isteyenlerdir. Siyasi, ekonomik ve hukuki bağımsızlığımızın  resmî dayanağı olan Lozan Barış Antlaşması’nın  100.  yıl dönümünü kutluyor, başta  Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk diplomasi tarihi açısından büyük bir başarı gösteren Konferans Heyeti ve Millî Mücadele Kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum.”  

 

Muhabir: BÜLENT ÖNER