Kur Korumalı Mevduat ( KKM) büyüklüğünde, 14 Temmuz haftasında bir rekor yaşandı. BDDK'nın verilerine göre KKM hacmi, geçen hafta 115 milyar liradan fazla artarak 2 trilyon 962 milyar 275 milyon liraya yükseldi.KKM büyüklüğü, dolar bazında ise 113 milyar dolar seviyesinde.Aynı hafta bankacılık sistemindeki toplam mevduat ise 11,7 trilyon liradan 12,1 trilyon liraya ulaştı.Toplam krediler ise 9,9 trilyon liradan 10,1 trilyon liraya çıktı.Geçen hafta takipteki alacaklar, 168,9 milyar liradan 169,1 milyar liraya yükseldi.

KKM Nedir?
Kur Korumalı Mevduat açılımına sahip olan KKM kavramı, Türk Lirası olarak yapılan birikimlerinizi kurda oluşan değişimler karşısında değerini korumaktır. Kur Korumalı TL Mevduat hesabınızı açarken size sunulan faiz oranı ile birikiminize devam edebilir, vade süresince de değişen kur hareketlerine karşın birikiminizi korur. Türk Lirası birikiminizin vadesinin sonunda dolar, sterlin ve euro gibi kur karşısında faiz oranında daha fazla artması ile beraber oluşan farkın ödenmesini gerektiren bir mevduat türüdür. Böylece TL birikimlerinin kurdan dolayı herhangi bir zarar yaşamamasını önler.

Kur Korumalı Mevduatın Avantajı Nedir?
Kur korumalı mevduat hesabı; döviz riskinden korunma, belirli bir kur üzerinden faiz kazanma, uzun vadeli birikim amaçlı yatırım yapma ve döviz kuru hareketlerini öngörme zorluğunu ortadan kaldırma gibi avantajlara sahiptir.

Kur Korumalı Mevduat Para Kazandırır Mı?
Kur korumalı mevduat hesabı, belirli bir döviz kuru üzerinden yapıldığından, Türk Lirası’ndaki değer kaybından korunma amaçlı açılır. Bu sayede, hesabın bakiyesi belirli bir kurda faiz kazanır. Ancak, her zaman para kazanma garantisi yoktur ve faiz oranları, ekonomik koşullar ve döviz kurları gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ