Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 12. Alakır Doğa Kültür Şenlikleri ve ilk kez yapılan 1. Uluslararası Sanat Festivaline Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve yurt dışında alanlarında akademisyenler katıldı… 25 Temmuz’da Rhadapolis antik gezisi sonrası Karacaören Mahallesi Karabük mevki, Hilmi Yılmaz Tesisleri'nde çeşitli sanat workshopları başladı… 30 Temmuz gününe kadar sürecek etkinlikler kapsamında, katılımcılar tarafından yöre halkının da katılımıyla resim, seramik pişirim, ekolojik tekstil baskı, keçe, vitray çalıştaylarının yanı sıra, yörede bulunan antik kentlerin ziyareti, yöresel lezzetlerin tadımı, yöre halkının sosyo-kültürel yaşam öyküleri canlandırılıyor.
RESSAM GÜL YASA ASLIHAN ANLATTI
1.Alakır Uluslararası Sanat Festivaline katılan Ressam Gül Yasa Aslıhan’’ Buraya Karacaören köyüne ilk kez geliyorum. Doğasına ve insanlarına hayran kaldım. Her hane bir sanatçıyı ağırlıyor evinde. Sabah kahvaltıları tamamen organik ve muhteşem. Herkes güler yüzlü, sevecen ve samimi, çok güzel ağırlanıyoruz.’’ Diye bu festivale katılışından duyduğu memnuniyeti aktardı.
KEMER YANGINI, KARACAÖREN’DE DE HİSSEDİLDİ
Gül Yasa Aslıhan,
‘’Burada çok verimli çalıştık, ben üç tane resim yaptım. Eşim Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Görevlisi Işık Aslıhan, Seramik racu fırını başında pişerken, biz resim çalışanlar köy meydanında hazırlanan gölgelikte rahat çalıştık. Gerçi Kemer yangınının ısısı ve dumanı biraz bizi etkiledi. Yangın Dolayısıyla ilk iki gün elektrik kesintileri de biraz sıkıntı yarattı, ama bunlar dışında her şey çok keyifliydi.’’ Diyerek 1. Alakır Sanat Festivalinde yaşadıklarını anlatmaya devam etti.
Kumluca ilçesinde Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı, aynı zamanda 1. Sanat Festivali Organizatörü Mehmet Başar, dernek olarak bu yıl 12'incisini gerçekleştirdikleri Alakır Doğa Kültür Şenlikleri'ni bu yıl 1.Uluslararası Sanat Festivali'ni de ekleyerek zenginleştirdiklerini, Emeği geçen herkese teşekkür ettiğini.’’ Söyledi.
ALAKIR VADİSİNİ KORUNMASINA SANATLA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİK
12. Alakır Doğa Kültür Şenlikleri koordinatörlerinden Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi Emel Mülayim de en önemli etkinliklerin farklı metot ve yöntemlerle resim ve seramik pişirim çalışmaları olduğunu ifade ederek,
"Alakır Vadisi'nde bulunan Karacaören Köyü Likya dönemi ve Roma dönemi yerleşkelerinden birisi. Bölgemizde önemli Rhodiapolis gibi, Olimpos gibi önemli antik kentlerimiz var ve bu antik kentlerimiz Roma dönemi seramiklerinin üretildiği bir kent. Burada özel pişirim tekniklerinden roku ve zagar dediğimiz alternatif pişirim tekniklerini köylülerimiz ile birlikte deneyimliyoruz. Bu sanat çalıştayının bir başka önemli yönü de doğa ile iç içe, Alakır Vadisi'nin korunması kapsamında sanatla dikkati çekmeyi düşündük ve buna halkımızı da dahil ettik. Halkımızın ilgisi çok güzel, buda bizleri mutlu ediyor." Dedi.
DEĞİŞİK YÖNTEMLERLE SERAMİK PİŞİRİMİ YAPILDI
Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Görevlisi Işık Aslıhan’da;
‘’Benim için de güzel bir deneyim oldu. Sanatçı ve akademisyen arkadaşlarımla, doğanın içinde, keyifli bir çalıştay gerçekleştirdik. Rocu pişiriminde oldukça ter dökmemize rağmen çok güzel işler çıktı… Bugün köy meydanında sergimiz açılıyor. Hocamız Nevin Yavuz, Koordinatörümüz Emel Mülayim, Dernek Başkanı Mehmet Başar, Sanatçı ve Akademisyen arkadaşlarım, bizi sonsuz bir misafirperverlikle ağırlayan Karacaören halkının katkılarıyla, yaptığımız eserler görücüye çıkıyor.’’ Dedi.
Herkese sanat adına, teşekkür ettiğini belirtti.