Bazı besinler var ki oluşumları sebebi ile şifa deposuna dönüşebiliyor. Bu besinlerden birine örnek olarak küflü peyniri gösterebiliriz. Küflü peynir yüzyıllardır dünyanın çeşitli bölgelerinde üretilmektedir.

Küflü peynir sadece lezzeti ile değil aynı zamanda faydaları ile de bilirinir ve bu sebeple tüketilir. Küflü peynir faydaları saymakla bitmiyor ve herkesin mutlaka tatması gereken bir besin olarak ön plana çıkıyor. 

Peki, küflü peynir faydaları nelerdir? İşte, detaylar…

Kuflu Peynir Faydalari 9

Küflü Peynir Faydaları

Küflü peynirler, kendine özgü aroması ve lezzetiyle olduğu kadar, sağlığa olan faydalarıyla da bilinir. Hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde bilinen ve sıklıkla tüketilen bir peynir türü olan Küflü peynir, isminden dolayı zararlı bir besin olarak algılansa da faydaları oldukça fazladır. Buna göre küflü peynir faydaları nelerdir bir bakalım…

Protein, kalsiyum, fosfor, ve B vitaminleri gibi besin maddeleri açısından zengin olması sebebiyle küflü peynir kemik sağlığını destekler. Bunun dışında küflü peynir içindeki küf türleri sayesinde bazı probiyotik özellikler taşır ve probiyotikler, sindirim sistemi sağlığını destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Küflü peynir faydalarından bir diğeri ise, içeriğinde bulunan bazı doğal antibakteriyeller sayesinde bağışıklık sistemine destek olması ve hastalıklara karşı koruma sağlamasıdır. Bazı araştırmalara göre ise, küflü peynirlerin kalp sağlığını koruduğunu ve kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğunu gösterilmiştir. 

Küflü peynir faydaları kısaca aşağıdaki gibidir:

  • Bağışıklığı güçlendirir
  • Sindirim sistemini destekler
  • Kemik sağlığını destekler
  • Hastalıklara karşı korur
  • Kötü kolesterol seviyesini düşürür
  • Kemik erimesi gibi bazı rahatsızlıklara iyi gelir

Küflü peynir neye iyi gelir sorusunu ayrıntıları ile ele aldık, şimdi bu besin hakkında araştırılması gereken diğer noktalara değinelim…

Kuflu Peynir Faydalari 6

Küflü Peynir Zararlı mı?

Küflü peynir faydaları yanı sıra bilinçsiz bir şekilde tüketildiği zaman bazı sorunlara yol açabilir. Bu noktada küflü peynirin saklanma koşulları ve tüketim şekli önemli rol oynar. 

Küflü peynir, birçok kişi tarafından lezzetli ve özel bir tat olarak değerlendirilse de, sağlık açısından bazı riskler taşıyabilir. Küflü peynir, uygun sıcaklık ve nem koşullarında saklanmalıdır aksi taktirde zararlı bakteriler ve toksinler açığa çıkabilir. 

Ayrıca küflü peynirler, küf mantarları kullanılarak üretildiği için bazı araştırmacılar tarafından zararsız olarak kabul edilir. Ancak, küf mantarlarının bazı türleri toksinler üretebileceği düşünüldüğü için uzun süreli tüketimlerde sağlık sorunlarına yol açabilir ve bazı insanlar bu sebeple küflü peynirleri tüketirken alerjik reaksiyonlar veya sindirim sorunları yaşayabilir. 

Bunların dışında, küflü peynirlerin yanlış saklanması zararlı bakterilerin üremesine neden olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, hamileler ve yaşlılar bu tür risklere karşı daha hassas olabilir.

Sonuç olarak, küflü peyniri tüketmeden önce, peynirin doğru şekilde saklandığından ve son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olmak önemlidir. Genel olarak, sağlıklı bireyler için küflü peynirler güvenli olsa da, her zaman dikkatli tüketilmelidir.

Kuflu Peynir Faydalari

Küflü Peynir Nasıl Yapılır?

1700’lü yıllarda yaşamış bir bilim adamı olan Alexander Fleming, küflenen kapları yıkarken, küfün çevresinde bakteri büyümediğini fark etmiştir ve buna penisilin adını vererek tarihe geçmiştir. Bunun üzerine küfün faydaları hakkında pek çok çalışma yapılmıştır. Özellikle peynir uygun koşullarda küflendirildiğinde sağlıklı bir besin ortaya çıktığı görülmüştür.  Özellikle Güney Fransa’da Rokfor peyniri olarak da bilinen küflü peynirin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Fakat küflü peynirin nasıl elde edildiği tam olarak bilinmemektedir.

Rokfor asiago, blue cheese, colby, gorgonzola, gruyere, parmesan ve küflü çeçil peyniri gibi bilinen çeşitlerinin yapımları farklılaşsa da hepsi uzun süren bir olgunlaşma sürecine girerek bilinçli bir şekilde küflendirilir. 

Küflü peynirlerin olgunlaşması için belirli bir nem ve sıcaklık seviyesi gereklidir. Bu koşullar, mahzen adı verilen olgunlaştırmak için özel karanlık odalarda hassas bir şekilde kontrol edilir. Nem, küfün gelişimi için oldukça önemlidir bunun yanında sıcaklık da peynirin dokusunu ve lezzetini etkiler. Peynirin bu karanlık odalarda bekletilme süresi ise 2 ila 6 ay arasında değişiklik göstermektedir. 

Hangi Küflü Peynir Yenir?

Küflü peynirler, kendine özgü aromaları ve dokuları ile pek çok insanın damak zevkine hitap edebilecek peynir türlerindendir. Fakat küfün herhangi bir besinin bozulduğuna dair bir gösterge olduğu bilindiğinden insanlar küflü peynir yenir mi yenmez mi gibi bir ikilemde kalabiliyor. 

Küflü peynir kesinlikle, tarihi geçmiş ve dolapta beklerken kontrolsüz bir şekilde küflenmiş herhangi bir peynir ile karıştırılmamalıdır. Küflü peynir belirli koşullar altında kontrollü bir şekilde olgunlaştırılarak küflendirilir ve daha sonra satışa sunulur. 

Küflü peynir satın alırken ve yerken öncelikle, peynirdeki küf rengine göre hareket etmekte fayda var. Genellikle yeşil renkteki küflü peynirler tercih edilmelidir. Siyah veya kırmızı renkteki küflenmiş peynirlerin zararlı olduğu bilinmelidir. 

Bunun dışında, Fransız kökenli bir küflü peynir olan Roquefort peyniri mavi renktedir. Roquefort dışında, gorgonzola, stilton, camembert ve brie gibi küflü peynirler de mavi renktedir ve alırken mavi küf renginde olduğuna dikkat edilmelidir. Sonuç olarak, mavi ve yeşil renkteki küflü peynirler yenebilir. 

Kuflu Peynir Faydalari 4

Küflü Peynir Nerenin?

Küflü peynir, dünyanın birçok bölgesinde farklı kültürlerde ve coğrafyalarda üretilen ve tüketilen geleneksel bir peynir çeşididir.

Fransa, İtalya, İngiltere gibi ülkelerde küflü peynir en bilinen ve en çok tüketilen peynir çeşitleri arasında yer alır. Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerin dışında Türkiye’nin bazı bölgeleri de kendi özgün küflü peynirleri ile öne çıkar. 

Türkiye’de özellikle, Erzurum ve Konya gibi bölgelerde farklı türde küflü peynirler yapılır. Bunların dışında Küflü peynir, Kars, Erzincan ve Ardahan gibi şehirlerde de sıklıkla yapılan ve satışa sunulan bir peynir türüdür. 

Kaynak: HABER MERKEZİ