Konyaaltı sahilinde 27 kişilik ekiple 24 saat çöp topladıklarını ifade eden Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy ise, “Hafta içi günde 30 ton, hafta sonu da 60 ton çöp toplarız. Ve bunların büyük bir çoğunluğu da tek kullanımlık plastik olarak karşımıza çıkıyor” dedi. 

ANTALYA SAHİLİ'NDE TEMİZLİK  YAPILDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından 2023 yılında başlatılan "Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular" projesinin ikinci ayağı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Konyaaltı Varyant EKDAĞ Sosyal Tesisi Halk Plajı'nda başlatılan projenin ilk gününde Avrupa Çevre Ajansı'nın "Deniz Çöpleri İzleme Programı" kapsamında sahil ve deniz temizliği yapıldı. Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre denize dalış gerçekleştiren dalgıçlar 35 dakikada içerisinde 4 çuval çöp topladı. Çıkan çöpler arasında pet şişe, içecek kutuları, çorap, toka, fötr şapka, demir çubuklar, ıslak mendil, çok sayıda pet şişe kapağı, deniz gözlüğü, ayakkabı bağı gibi çok sayıda çöp çıkarıldı. Toplanan tüm atıklar deniz kirliliğine dikkat çekmek için kategorilerine göre ayrılıp sergilendi. 

“EN BÜYÜK PROBLEMLERDEN BİR TANESİ TEK KULLANIMLIK PLASTİKLER" 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, “Bugün plastiksiz kıyılar, plastiksiz sular projemizin ikincisini düzenliyoruz. Bu proje tek kullanımlık plastiklerle ilgili mücadele konusunda farkındalık oluşturacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi, EKAT, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesinin tek kullanımlık plastikler olduğunu vurgulamak istiyoruz. Plastikleri elbet hayatımızdan biz atmamız tamamıyla mümkün değil. Şu elimde tuttuğum gözlük, telefonumuzun bir parçası, saatimizin bir parçası, kemerimizin, sizin kullandığınız kameraların bile bir parçası mutlaka plastik” dedi.

"TÜKETİM ALIŞKANLIKLARIMIZI SORGULAMALIYIZ"

Konularının tek kullanımlık plastik olduğuna dikkat çeken Atasoy, “Çünkü biz tek kullanımlık plastikler olmadan çok rahat yaşayabiliriz. Tüketim alışkanlıklarımızı sorguladığımız zaman ve özellikle ortaya çıkan manzarayı gördüğümüzde bunun mutlaka azaltılması veyahut da tek kullanımlık plastiksiz bir yaşamın mümkün olabileceğine anlatmaya çalışıyoruz. Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde tek kullanımlık plastiklerle ilgili yasaklamalar, düzenlemeler var. Ülkemizde halihazırda yok. O zaman ne yapacağız? En azından bir bilinçlendirmeyle bunların önüne geçmeye çalışacağız. Bir plastik pipet olmadan da çok rahat rahatlıkla içeceğimizi içebiliriz. Eğer mecbur isek çok kullanımlık olan bunun camı var, metali var” sözlerine yer verdi.

KONYAALTI SAHİLİNDE HAFTA İÇİ GÜNDE 30 TON ÇÖP TOPLANIYOR

Dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı'nda her gün yüz bin civarında misafir ağırladıklarını dikkat çeken Atasoy, “27 kişilik ekibimizle 24 saat temizleme çalışması yapıyoruz. Hafta içi günde 30 ton, hafta sonu da 60 ton çöp toplarız. Ve bunların büyük bir çoğunluğu da tek kullanımlık plastik olarak karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca bunun sürdürülebilir olmadığını, sadece belediyelerin çöp toplamayla bunu baş edemeyeceğini hepimiz biliyoruz, farkındayız. O zaman bireysel alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Alışkanlıklarımızı sorgulamamız lazım. Bireyden başladığımız takdirde bunu genele yaydığımızda çok iyi büyük bir değişim hareketini biz başlatabiliriz. Bunların hepsi bizim elimizde. Önce kendimizden başlayalım” diye konuştu. 

"TEK KULLANIMLIK PLASTİKLERE ODAKLANNDIK" 

Ekolojik Araştırmalar Derneği Proje Geliştirme ve Eğitim Programları Sorumlusu Deniz Candaş ise şu ifadelere yer verdi:

“Geçen yıl yoğun ilgi gördük. Dünyada ünlü bir pop grubundan ve İsviçreli sat markasından hibe aldık. Bunun gururunu yaşıyoruz. Bu sene yine aynı başarıyı yakalamayı umuyoruz. Bu proje kıyı temizliğinden ibaret değil, istatistikler de topluyoruz. Tek kullanımlık plastik odaklandık. Çünkü bazı sektörler ne yazık ki plastikten vazgeçemeyecek durumda. Tüketici elektroniği bunların başında geliyor. Otomotiv sektörü, inşaat sektörü gibi bir sürü medikal sektör de dahildir. Ama biz tek kullanımlık dediğimiz yani sadece ortalama beş on dakika kullanıp ondan sonra çöp halini alan plastiklerden vazgeçebiliriz. Nasıl hepimiz yavaş yavaş artık plastik poşet yerine bez torbalar, bez çantalar götürmeye başladık alışverişlerde yanımıza. Bunları da yavaş yavaş hayatımıza katabiliriz.”

“BUNLAR DENİZDE CANLILARI TEHDİT ETMEYE DEVAM EDİYOR" 

Dalışta 10 metre derinliğe indiklerini ifade eden Erkun Tanya, “30 dakika süren bir dalış oldu. Bu dalış sürecinde çok sayıda çöp bulduk. Demir gibi ürünler de bulundu. Halkımızın bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bunlar denizde canlıları tehdit etmeye devam edecek. 35 dakikada 4 çuval çöp çıkardık” dedi. 

Muhabir: ANTALYA KÖRGEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN