Türkiye'nin turizm cenneti Muğla, kiralık konut fiyatlarının en yüksek olduğu kent oldu. Bodrum, ortalama 40 bin 615 TL ile en yüksek kiralara ev sahipliği yaparken, 2019'dan bu yana kentteki artış yüzde 800'ü aştı. Muğla'da son bir yılda kira artışı yüzde 56 olarak kaydedildi.

 

ANTALYA VE İSTANBUL'DA DA FİYATLAR ARTIYOR

Antalya ve İstanbul'da da kiralık konut fiyatlarında büyük artışlar yaşanıyor. Antalya'da son bir yıl içinde konut kiraları yüzde 70 artarken, İstanbul'da Sarıyer ve Beşiktaş gibi ilçelerde ortalama kira 30 bin lirayı buldu. Antalya'da ise Manavgat, Döşemealtı gibi ilçelerde en fazla değer kazananlar oldu.

 

KİRALIK DAİRE ARTIŞINDA İZMİR DÖRDÜNCÜ SIRADA

İzmir, yılın ikinci çeyreğinde kira artışının en fazla olduğu dördüncü kent oldu. Son bir yılda yüzde 126, bir önceki çeyreğe göre yüzde 41 oranında artış gösterdi. Karaburun ve Foça gibi ilçelerde kiralar 26 bin TL'ye kadar yükseldi.

 

EV SAHİPLERİ TAKTİK DEĞİŞTİRDİ

Yüksek enflasyon ve yüzde 25'lik kira artış sınırı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken, ev sahipleri taktik değiştirdi. Artık daha önce tercih edilmeyen bekar ve öğrenciler tercih ediliyor. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, mülk sahiplerinin en kısa süre kalacak kiracı arayışına yöneldiğini belirtti.

"Eskiden ev sahipleri öğrencilere, bekara ev vermezlerdi. Şimdi ise üniversitede son sınıf ya da 3. sınıf öğrencileri tercih ediliyor ya da 'Bekar olsun yarın evlenir gider' diyorlar."

Kiralık daire sayısının az olmasının fiyatları artırdığını belirten Akgün, eylül ayında yüzde 30 daha artış beklediklerini ve son 2 yılda bölgede kiraların yüzde 600 arttığını vurguladı.

 

 KİRA KRİZİ BÜYÜYOR

Konut kira fiyatlarındaki bu rekor artışlar, barınma sorununu daha da karmaşık bir hale getiriyor. Kiracılar için zorlu bir dönem olan bu süreç, kiralık konut piyasasının geleceği hakkında ciddi soru işaretleri bırakıyor.Yüksek enflasyon, tatil bölgelerinde turizm talebi ve yasal düzenlemeler gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşan bu durum, ev sahipleri ve kiracılar arasında yeni bir denge kurulmasını zorunlu kılıyor. Bu dengenin nasıl oluşacağı ise önümüzdeki dönemde daha net bir şekilde ortaya çıkacak.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ