Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncellerken kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş ürün sayısı 72'ye çıktı. Listeye son olarak ürünlerinde domuz etine rastlandığı gerekçesiyle Köfteci Yusuf da dâhil edildi. Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, denetim aşamasında önemli bir rol oynayan “gıda kontrolü” ve “gıda kontrolörleri” konularına değindi.

“81 İLDE ORGANİZE OLMAMIZ GEREKİYOR”  

Antalya Körfez Gazetesi İnternet Web Editörü Duygu Tekin’in sorularını yanıtlayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “denetim” başlığında bu kez “gıda kontrolörü” konusunu ele aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belli bir numune alma planı olduğunu hatırlatan Manavoğlu, “Belirli bir denetim planı var. Söz konusu denetimler, belirli dönemlerde farklı markalar içinde yapılıyor. Et ürünleri, süt ürünleri vs.. Bunu 81 ilde çok iyi bir şekilde organize etmek lazım" ifadelerini kullandı.

Ali Manavoğlu Sucuk Açıklaması

“GIDA KONTROLÖRÜ SAYISI ARTIRILMALI”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışma takvimi hakkında bilgi veren Manavoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı, her yılın sonunda işte bir sonraki yılın başlarında bir faaliyet raporu açıklar. Bu faaliyet raporuna baktığımızda Tarım ve Orman Bakanlığı kaç tane denetim yapmış? Kaç tane personeli var? Kaç tane uygunsuzluk yazmış? Birçok veriyi orada görebilirsiniz. En son hatırladığım kadarı ile Türkiye'de ki gıda kontrolörü sayısı, 8 bine yaklaşık bir rakamdı. Bu rakam çok az” dedi.  

“GIDA KONTROLÖRÜNÜN TAMAMEN SAHADA OLMA İMKÂNI YOK”

Gıda kontrolörlerinin özverili bir çalışma gayreti içerisinde bulunduklarına dikkat çeken Manavoğlu, “Gıda kontrolörleri, gerçekten ellerinden geldiği şekilde çok iyi bir çalışma yapıyorlar ama sahaya gidiyorlar, sahada denetim yapıyorlar, geldiklerinde o denetimin gerekli evraklarını, formlarını sisteme giriyorlar. Sistemden gerekli savcılığa duyurusunu gibi aslında birçok işi aynı anda yönettikleri için ne yazık ki zaman anlamında da ellerinde tamamen sahada olma gibi bir imkân kalmıyor” diye konuştu.  

“SORUNUN FOTOĞRAFINI NET BİR ŞEKİLDE ÇEKEBİLMELİYİZ”

Gıda kontrolörlerinin faaliyetlerini de yorumlayan Manavoğlu, sektöründe ihtiyaç duyduğu bir başlığa dikkat çekti. Manavoğlu, “Gıda kontrolörlerinin sahaya çıktıktan sonra o verilerin işlenmesi, gerekli bildirimlerin yapılması, adli veya idari işlemlerin yönlendirilmesi, ilgili itirazlardan sonra tekrar gerekli çalışmaların yapılması gibi faaliyetleri bulunuyor. Orada da denetçi arkadaşlarımız çok yoruluyor. O yüzden bu gıda kontrolörleri sayısının da aslında artırılması gerekiyor ki biz daha net şekilde sorunun fotoğrafını çekip artık düzenli olarak kamuoyu ile paylaşabilelim” değerlendirmesinde bulundu.  

Muhabir: DUYGU TEKİN