Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncellerken kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş ürün sayısı 72'ye çıktı. Listeye son olarak ürünlerinde domuz etine rastlandığı gerekçesiyle Köfteci Yusuf da dâhil edildi.

BU KEZ SEDAT PEKER KONUŞTU

Markanın itibar değerinin düşürülerek mafyatik oluşumlara satılacağı yönündeki iddialar ise kamuoyunda büyük yankı uyandı. Sağlık, denetim, hijyen başlıklarında ele alınması gereken denetim raporu, Sedat Peker’in, “Köfteci Yusuf’a hiç gitmedim. Çayını bile içmem” çıkışı ile olayın büyüklüğünü gözler önüne geldi.

“BİRÇOK ŞEY SİYASETE KURBAN OLUYOR”

Antalya Körfez Gazetesi İnternet Web Editörü Duygu Tekin’in sorularını yanıtlayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, odağa yerleşen Köfteci Yusuf’un salt değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.  "Ülkemizde birçok şey ne yazık ki siyasete kurban oluyor” diyen Manavoğlu, “İşin arka planına bakmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“BAKANLIKTAN ONAYLI BELGELERİNİZ OLMALI”

Gıda alanında gözlemlenen eksikliklerden yola çıkarak konuyu gündemine alan Manavoğlu, “Kayıtlı gıda işletmeleri var. Bir gıda üretimi ya da bir gıda satışı yapmak istiyorsanız, gıda ile ilgili bir işlem yapıyorsanız mutlaka sizin bir işyeri açma çalışma ruhsatınızın olması lazım. Aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan işletme kayıt ya da işletme onayınızın da bulunması lazım” dedi.

“İŞYERİ AÇMA RUHSATI OLMAYAN YERLER VAR”

Türkiye’de faaliyet gösteren birçok işletmenin Tarım ve Orman Bakanlığı’na kayıtlı olduğunu belirten Manavoğlu, “Lakin işin diğer tarafında ne yazık ki işletme kayıt ve onayı olmadan, işyeri açma ruhsatı dahi olmayan o kadar çok firma var ki.. İşte bu tarz ürünlerin ne yazık ki çıkış noktası da genelde bu tarz yerlerden oluyor ve bir şekilde bulaşıyor” diye konuştu.

“İŞYERİ AÇMA RUHSATI VE DENETİM SORGULANMALI”

Gıda sektörünün medyaya yansıyan yönünü de ele alan Manavoğlu, “Haberlerde de çoğu zaman görüyoruz. Bir belediye çıkıyor denetime, kime sorsa Suriyeli. Hiçbirisinin ne bir işyeri açma ruhsatı var ne de herhangi bir kayıtlı belgeleri var. Şimdi bu adamın ne yazık ki gıda işletmesi de var. Bu şekilde çok fazla işletme var” şeklinde konuştu.

“ONAY YOKSA DENETİM DE YOK”

Sisteme kayıtlı olmayan işletmelere denetim yapılmadığını belirten GMO Antalya Şube Başkanı Manavoğlu, “Bu nedenle bizim saha operasyonunu çok iyi yapmamız gerekiyor. Özellikle merdiven altı, kayıtsız ve onaysız işletmeler; mutlaka sisteme dâhil edilmeli, gerekirse cezai işlem uygulanmalı" ifadelerini kullandı. 

“OLAY FARKLI NOKTALARA ÇEKİLİYOR”

Köfteci Yusuf’u tüketici olarak da yorumlayan Manavoğlu, “Ülkemizde birçok şey ne yazık ki siyasete kurban oluyor. Aslında sadece Köfteci Yusuf’a odaklanmamak gerekiyor. İşin arka planına bakmamız gerekiyor. Biz gerçekten neden gıdalarla ilgili kestirme sorunlar yaşıyoruz? Bu görünen kısım” yorumunda bulundu. 

Muhabir: DUYGU TEKİN