Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a, Kıbrıs’ın yüzde 25’inin İsraillilere satıldığı iddialarını sordu.

BASINDA İDDİALAR YER ALIYOR

CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Bakan hakan Fidan’a hitaben,

“Ülkemiz topraklarının özellikle tarımsal niteliği olan topraklarımız ile vatandaşlık alabilmek amacıyla çok sayıda konutun yabancılara satışı konusu tartışmaları güncel şekilde devam etmektedir. Bu konuyu bugünlerde çokça tartışıyoruz. Özellikle toprak satışı ülkemiz açısından büyük risk taşımaktadır. Ülkemiz topraklarının özellikle tarımsal niteliği olan toprakların satışı ve çok sayıda konutun satışı devam ederken bir taraftan da normal arazilerin de yabancılara satılma meselesi var, bunu biliyoruz ve sakıncalarını defalarca dile getirdik. Son günlerde Kıbrıs içinde böyle bir riskten, yabancılara taşınmaz satışından bahsedilmektedir.  Basında Kıbrıs’ın yüzde 25’inin İsraillilere satıldığına dair iddialar dolaşmaktadır. Bu iddialar doğru mudur sormak istiyorum” dedi.

DOĞRU İSE BÜYÜK TEHLİKE

“Bu iddia doğruysa Kıbrıs için büyük bir risk oluşturacağını söylemem gerekir. Çünkü Kıbrıs gibi ülkemiz açısından çok hayati nitelik taşıyan ve ada olarak sınırlı bir araziye sahip bir yerin yabancılara, İsraillilere, hele ki böyle kritik bir dönemde satılıyor olması gerçekten büyük bir tehlikedir” diyen Cavit Arı, “Bununla ilgili önleyici tedbirlerin alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İSRAİL ARAZİ ALIMINDA KAÇINCI SIRADA?

Arı’nın sorularıyla ilgili açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıbrıs'ta mülk edinme konusunu doğrulayarak,

“Bu iddialara biz bakıyoruz, bir önceki görevimden itibaren de baktığımız bir konuydu bu. Şöyle bir bilgi notu var: 2000 yılından bu yana İsrail vatandaşları tarafından yapılmış toplam 200 küsur emlak alım başvurusuyla tüm ülkeler arasında İsrail vatandaşları 12’nci sırada. Sadece son beş yılda KKTC’de toplamda 15 bin civarında emlak alım başvurusu yapılmış. Yani sadece İsrail’den değil, başka ülkelerden de. 2000 yılından bu yana İngiltere 1’inci sırada iken, son beş yılda İran 1’inci sıraya geçmiş. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üçüncü ülke vatandaşlarına taşınmaz mal satışları biliyorsunuz Bakanlar Kurulu onayına bağlı olarak yapılabiliyor veya kiralanabiliyor. Aracılar vasıtasıyla yapıldığı söylenen konular var, bunlar çalışılıyor, ama aracılar vasıtasıyla da olsa hakiki olarak yabancının üstüne bu geçemiyor, Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Biz Kıbrıs'ı bağımsız bir devlet olarak ve egemen bir devlet olarak tanıdığımız için Kıbrıs yetkilileri nezdinde bu endişelerimizi gündeme getiriyoruz” dedi.  

 

 

 

Muhabir: BÜLENT ÖNER