Son dönemde artan kira fiyatları, kiracı ve ev sahiplerini uzun dava süreçlerine sürükleyen bir durumu beraberinde getirdi.
Ev sahipleri tahliye taahhütnamesi kullanarak kiracıları evden çıkarmayı amaçlıyor ancak kiracılar bu süreci uzatmak ve düşük kira bedeliyle oturmaya devam etmek için itiraz yoluna başvuruyorlar.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?
Tahliye taahhütnameleri ev sahiplerinin kiracılardan aldıkları resmi bir belgedir. Tahliye taahhütnamesinde yazılı olan tarihte kiracı evden çıkmayı taahhüt etmektedir. Ev sahibi yasal işlem başlatarak 15 gün içerisinde kiracıyı evden çıkarabilir.
Ancak tahliye taahhütnamesinin de geçerlilik koşulları vardır. Baskıyla, zorlamayla tahliye taahhütnamesi yapılamaz. Kiralama şartı olarak tahliye taahhütname yapılması da ev sahibi tarafından şart olarak öne sürülemez.
KİRACILARA YENİ KOZ!
Ev sahipleri tahliye taahhütnamesini işleme koymak istediklerinde belgede yazılı tarihten itibaren bir ay içinde icra dairesine başvuru yapıyorlar. İcra dairesi de kiracıya tebligat gönderiyor. Kiracı bu tebligattan sonra ya evi 15 gün içinde boşaltacak ya da bir hafta içinde buna itiraz edecek. Kiracılar evden çıkmaları durumunda o fiyata kiralık ev bulamayacakları için zaman kazanmak amacıyla tahliye taahhütnamesindeki imzaya itiraz ediyorlar.
Ev sahibi de bu itiraz gerekçesinin doğru olmadığı ispat etmek için dava açmak zorunda kalıyor. Bu davadan da karar çıkması mahkemelerin iş yükünden dolayı 2 yılı buluyor. Ev sahibi kiracısının evden çıkması için 2 yıl daha beklemek zorunda kalırken kiracı ise 2 yıl kazanıyor. Bu şekilde kiracılar oldukça kazançlı çıkıyorlar.
2 yıllık mahkeme sürecinde kiraya yasal zam oranı üzerinden kira zammı yapacak olan kiracı oldukça düşük bir kira bedeliyle evde oturmaya devam edebiliyor. Bu durum kiracı için oldukça kazançlı olurken ev sahibi için enflasyonun altında zamlanan kira geliri anlamına geliyor.