Kira fiyatlarına yapılan zamların ardından ev sahibi ve kiracı tartışmaları da artmaya başladı. Ayları yaklaşırken masraflar da vatandaşın boynunu büküyor. Kış aylarında özellikle bakım onarım ve ısı yalıtım gibi konular önem kazanırken masrafların kim tarafından karşılanacağı sorusu da akılları karıştırıyor. İşte kiracıların ödeyeceği o ödemeler…
HANGİ ÖDEME KİME AİT?
Ev sahibi ve kiracı sorunların yaşanan duruma çözüm geldi. Ödemelerin kiracıya mı yoksa ev sahibine mi ait olduğu belli oldu. Kiracıların ve ev sahiplerinin yapacağı ödeler şu şekildedir:
1- Bina yalıtım, mantolama işlemleri kim tarafından ödenir?
Aciliyeti bulunmayan ve lüks niteliğinde yer alan tamir ve tadilat masrafları konut sahibine ait değildir. Ancak çatı tadilatı, kiracının konuta su sızması, binanın temel yapısına zarar gelmesi gibi durumlar acil onarım başlığı altında yer aldığından bu ödemeler ev sahibine aittir.
Kat Mülkiyeti Yasası doğrultusunda acil onarım için kat malikinin rızasına gerek duyulmaz. Arabuluculuk ya da yargı kararını yeterli görüldüğü bu durumlarda ev sahiplerinin çatı onarım ya da aciliyeti bulunan durumlarda masrafa katılmıyorum deme hakkına sahip değildir. Ödemeyi kiracının yapması durumunda ise ödenen tutarı dekont ile birlikte göstererek kiradan düşebilir. Mimari projeye uygun olmayan ekstra tadilatlar ise konut sahibine ait değildir.
2-Çatı, baca gibi ortak kullanım alanlarında bakım ve onarım giderlerini kim öder?
Baca, genel dam teras, yağmur olukları, çatı ve bunun yanı sıra emniyet merpenleri gibi ortak kullanım alanlarının bakım ve onarım işlemlerinin tamamı konut sahibinin ortak sorumluluğunda yer alıyor. Bu kapsamda kat malikleri bu durumu kiradan düşmeli hakkına sahip değildir. Site yönetimine ya da bankaya yatırılan bu ödemelerin dekontu ev sahibine gösterilerek kiradan düşüş istenebilir.
3- Kombilerde bakım, tamir ve yenileme masrafları kime aittir?
Kombi bakım işlemleri ya da petek temizlenmesi gibi periyodik işlemler kiracılar tarafından ödeniyor. Senin arızalanması ya da parça değişimi ile birlikte yenilenmesi gibi durumlar ise konut sahibine ait işlemlerdir. Bunun yanı sıra kiracının kombiye zarar vermesi gibi durumlar göz önüne alındığında bu işlemlerin ödemesi de kiracı tarafından yapılır.
4- Petek temizliği kiradan düşer mi?
Borçlar Kanunu kapsamında kiracıların konutun olan kullanımı için gerekli olan temizlik ve bakım masraflarını ödemesi gerekmektedir. Bu durumda yerel adet göz önüne alındığında peteklerin temizlik işlemleri kiracı yükümlülüğünde sayılıyor.
5- Ev tadilatında yaşanan uyuşmazlıklarda hangi taraf arabulucuya müracaat eder?
Evde bakım ve tadilat giderleri gibi durumlarda anlaşmazlık yaşanması durumunda her iki tarafta ara bulucuya başvuruda bulunabilir. Hem kiracı hem de konut sahibi arı bulucuya ilettikleri durum ile birlikte masraf miktarı, ödeme şekli gibi konuları görüşerek adaletli olarak uygun bir çözüm bulabilir.
6- Su tesisatında oluşan arıza kim tarafından ödenir?
Oturduğunuz dairenin tesis altında kapsamlı ve pahalı bir işlem yapılması durumunda konut sahibi ile bu durumun çözülmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin kiracı tarafından yapılması durumunda fatura ile ile belgelenen işlemlerin kiradan düşülmesi talep edilebilir.
7- Bozuk asansörün parasına kim öder?
Binalardaki ortak kullanım alanlarında tamir ve bakım işlemleri katmer 2 sorumluluğunda yer alıyor. Hem de asansör için geçerli işlemlerde buraya dahil edilmektedir. Kira kontratında farklı bir durum olmadığı sürece bu işlemler kiracı giderleri kapsamında yer almıyor.
8-Kiracılar binada hangi ödemeleri yapmaktadır?
Bina temizliği gibi idari masraflar kiracının sorumluluğunda yer alıyor. Bina demirbaşlarına ait giderler ise konut sahibi tarafından karşılanır. Burçlar kanununa göre kiracı kiralanan normal kullanım için gerekli olan temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü sayılıyor.