KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmelerinin 1 Ağustos'ta başladığını anımsatarak mücadelenin süreceğini söyledi. Sönmez, 12 yıldır 'toplu sözleşme' adı altında oyun oynandığını belirterek, maaşlarının reel olarak buharlaştığını söyledi.
Sönmez, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Biz KESK olarak toplu sözleşme teklifimizi iktidara sunduk. Teklifimizin çok kısa bir özetini yapacak olursak şunları söyleyebiliriz; 12 yıldır 'toplu sözleşme' adı ile sürdürülen oyunların sonucunda maaşlarımız reel olarak buharlaşmış, satın alma gücümüz erimiş, yoksulluğumuz artmıştır. Çünkü işveren tarafı her seferinde orta vadeli planlardaki, bütçelerdeki hedeflerini önümüze koymuş ve biz bunun gerçekl
eşeceğini öngörüyoruz diyerek maaşlarımızdaki artışlarımızı TÜİK’in sanal enflasyon rakamlarına bağlamıştır. İktidarın payandası olan yetkili konfederasyon yöneticileri de önlerine konulan bu sanal rakamlara dayalı maş artışlarına imza atmış, bazen de bu sanal rakamları yarım puan artırmayı bile 'tarihi başarı' saymıştır. Biz KESK olarak yıllardır TÜİK rakamları yalan, yoksulluk gerçek diyoruz. Bizi iktidarın siparişi ile açıklanan TÜİK’in sahte enflasyon rakamları değil yaşadığımız gerçek enflasyon, hayat pahalılığı eziyor diyoruz. Çünkü yıllardır çarşıda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon 2 ise TÜİK bunu 1 puan gösteriyor” dedi.
İKTİDAR KAŞIKLA VERDİĞİN KEPÇEYLE GERİ ALIYOR
Seçimlerden önce AKP iktidarının en düşük memur maaşını 22 bin TL'ye çıkarma sözü verirken artış oranını emekliye de yansıtacağını duyurduğunu kaydeden Sönmez, açlık sınırının 12 bin TL'yi aştığı koşullarda emekli maaşının 7 bin 500 TL'de kalmasının kabul edilemez olduğuna belirtti. TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Sönmez, seyyanen yapılan zamların da taban aylık katsayısına dahil edilmesini istedi. Sönmez, KESK'in taleplerini şöyle özetledi:
"Seçimlerden önce 'en düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaracağız, artışı emeklilere de yansıtacağız' dediler. Ama mevcut emekliyi ve bugünün çalışanı yarının emekli adayı milyonları perişan eden yeni bir ücret- maaş rejimi getirdiler. Buna göre her üçünden ikisi hazine katkısı ile 7 bin 500 TL olan en düşük maaşı alan emekliye hiçbir artış yapmayarak açlığa mahkum ettiler. Açlık sınırının 12 bin TL’yi aştığı koşullarda bunu kabul etmek insani değildir. Son 1 ay içerisinde yapılan zamlar zaten yapılan artışlardan çok çok fazla olmuştur. Yani iktidar kaşıkla verdiğini kepçeyle geri almıştır. Vergi adaletsizliği had safhaya gelmiştir. Emekçinin gelirinin önemli bir bölümü vergilere giderken, sermayeye vergi afları getirilerek korunmuştur. Seyyanen ödemeler taban aylığa yansıtılmayarak emekçiler bir kez daha kayba uğratılmışlardır. Yani söz konusu kamu emekçisinin çalışırken aldığı maaşın sadece yüzde 40’ı emekliliğe yansırken yüzde 60’ı emekliliğe yansıtılmamaktadır Bu adaletsiz tablo ortadayken hala iktidarın enflasyon hedeflerine, TÜİK’in sahte rakamlarına göre maaş artışı talep etmek kamu emekçilerine, emeklilere ihanet etmektir. Bu nedenle KESK olarak TİS teklifimizde yaşanan adaletsizliğin giderilmesi için öncelikle tüm kamu emekçilerine brüt 8. bin 138,89 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin taban aylık katsayısına dâhil edilmesini talep ediyoruz. Emekli kamu görevlilerinin de bu artıştan yararlanmasının tek yolu budur. 2024 yılı artışının bu yeni katsayı üzerinden yapılmasını istiyoruz. Bu noktada da yoksulluk sınırındaki artış oranının tüm kamu emekçilerinin maaş artışında temel alınmasını talep ediyoruz. Her seferinde toplu sözleşme masasında kendi öngörülerini, enflasyon tahminlerini dayatanlara bizim de öngörümüz var, tahminlerimiz var diyoruz. KESK olarak yaşadığımız enflasyonist ortamı, hayat pahalılığındaki artışı temel aldığımızda Türk-İş’in 4 kişilik bir aile için Aralık 2022 itibari ile 26 bin 485 TL olarak açıkladığı yoksulluk sınırının Aralık 2023 itibari ile en az yüzde 70 artarak 45 bin TL’ye ulaşacağını öngörüyoruz. Buradan hareketle toplu sözleşme teklifimizde kamuda en az maaşı alan, eşi çalışmayan, 2 çocuklu, konutu olmayan, 15. derecenin 1. kademesindeki hizmetlinin mevcutta 8 bin 77 TL’lik ilave seyyanen ödenekle 22 bin TL olan maaşının 2024 yılı Ocak ayından itibaren eş, çocuk yardımı ve kira yardımı ile birlikte en az 45 bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.