AKDENİZ Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamide Gübbük, orman yangınlarının geniş alana yayılmasının önüne geçmek adına keçiboynuzu ağacının set olarak dikilmesi gerektiğini vurguladı. Gübbük, geçmişte Manavgat Taşağıl ormanında benzer bir uygulama yürüttüklerini belirtti.
KEÇİBOYNUZU AĞACININ ÇEŞİTLİ KULLANIM ALANLARI
"Fakir toprakların zengin bitkisi; keçiboynuzu. Ağacından meyvesine, tohumundan çok geniş alanda kullanımı mevcut. Asıl gelir getiren kısmı tohumu."
Keçiboynuzunun sanayiden tıbba, petrokimyadan kağıt sanayisine kadar geniş bir kullanım alanı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gübbük, ağacın ayrıca arıcılık faaliyetleri için de değer taşıdığını vurguladı.
ORMANLARA YENİDEN HAYAT: SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİ
Çalıştayın ana düzenleyicisi ATB Başkanı Ali Çandır, keçiboynuzu üretiminin orman vasfını yitiren arazilerde kiraya verilerek arttığını, orman yangınlarının zarar verdiği alanlarda bu ağaçların dikilmesiyle set oluşturduğunu belirtti. Çandır ayrıca dünya üretiminin %18'inin Türkiye tarafından yapıldığını, üretimin geçen yıla göre %58 oranında artış gösterdiğini ifade etti.
TÜRKİYE'NİN KEÇİBOYNUZU POTANSİYELİ
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Türkiye'nin keçiboynuzu üretiminde dünyada ikinci sıradaki ülke olduğunu, kıraç ve kayalık alanlarda üretilebilen bu bitkinin değerli olduğunu belirtti. Manavgat orman yangınında zarar gören alanlara keçiboynuzu fidanlarının ücretsiz dağıtıldığı ve tekrar yetiştirilmeye başlandığı da açıklandı.
Keçiboynuzu ağacının, sadece ekonomik bir fırsat sunmakla kalmayıp, aynı zamanda orman yangınlarına karşı bir savunma hattı oluşturması, bu ağacın öneminin altını çiziyor. Gelişmekte olan bir sektör olarak, bu ağacın daha fazla değer görmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlaması bekleniyor.