Kahramanmaraş'ta esnaflık yapan Mehmet Yalçın, 6 Şubat depremlerinin ardından yıkılan binaların enkazından topladığı eşyaları " Enkaz Kafe" ismini verdiği alanda sergiliyor. Şazibey Mahallesi'nde büfe işleten Yalçın, depremde hayatını kaybeden komşuları ve müşterilerinin oturduğu yaklaşık 30 binanın enkazından topladığı eşyaları, iş yerinin karşısındaki parkta bir araya getiriyor.
DEPREMİN İZLERİ, HAYATIN RENKLERİ
Yalçın, burada, aralarında koltuk, masa, kitaplık, fotoğraf albümleri ve oyuncakların da bulunduğu, depremin izlerini taşıyan çeşitli eşyaları sergiliyor. Bu eşyalar, her ne kadar depremin yıkıcı etkisini hatırlatsa da, aynı zamanda yaşamın ve dayanışmanın sembolü haline geliyor.
ANILAR KALICI, UMUTLAR YEŞERİYOR
“Enkaz Kafe ismini verdiğim ya da Enkaz Müze olarak kalmasını istediğim bir yer yaptım. Bu alan depremde en büyük yıkımın olduğu Ebrar Siteleri’nin bulunduğu bölge olduğu için buraya kurdum. Eşyaların hepsi enkazdan çıkan malzemeler ve izinli olarak sahiplerinden aldım. Tamamen duygusal bir anımda kendiliğinden oluştu. İnsanlara bir şeyler bırakmak istedim. Kendi çabam ve gücümün yettiği şekilde yaptım ve ortaya böyle bir şey çıktı. Buraya gelen insanlar beni tebrik ediyor. Eşyaların fotoğraflarını çekiyor ve anılarını yaşatıyorlar, acılarımızı paylaşıyoruz. Duvara resim asanlar, camlara yazı yazanlar oluyor. İçlerinden geçirdikleri sözleri yazıyorlar.”
MÜZENİN KALBİNDE TİCARİ BEKLENTİ YOK
Yalçın,
“Bu alanı müze gibi sergiliyorum. Ticari bir amaç yok, burayı da böyle eser olarak bırakmak istiyorum. İnşallah bu kötü günleri de hep birlikte sırt sırta, omuz omuza atlatacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. "Enkaz Kafe", tüm bu acıları ve umutları bir arada barındıran, yaşam ve ölüm arasındaki hassas dengeyi yansıtan özgün bir alan olma özelliğini taşıyor.