Türkiye'de tüketim çılgınlığı yaşandığını bu konuya dikkat çekmek için atık kağıtlardan eserler yaptığını ve yaptığı çalışmaların patentini aldığını belirten Özkaya, "Çöpe atılan her şeyin bir atık olmadığını kâğıt tüketimi ile ormanların bitirildiğini ifade ederek, hangi amaçla bu yola çıktığını, neden atık kağıtlardan kartonlardan sanat eseri yapmayı hayal ettiğini özetledi.

1949 Kayseri doğumlu emekli eğitimci yazar, ressam Hikmet Özkaya’nın sanat edebiyat yolculuğu çok uzun. Edebiyat yolculuğundaki son öykü kitabı Nisan ayında okuyucu ile buluşmuştu. Altı uzun öykünün bulunduğu bu kitapta Yörük kızı Zeliş, göçmen Arap kızı Dilber, köy kadını Cemile, asker eşi Suna, göçmen kızı Resmiye'nin yaşam öyküleri akıcı bir dille anlatılıyor. Ressam Kimliği ile karşımızda olan Hikmet Özkaya’nın, belki de eğitimcilik ve yazarlıktan gelen bir tarzla, kitapla kağıtla haşır neşir olmanın getirdiği bir farkındalıkla atık kağıtlardan sanat eseri ürettiğini düşünebiliriz.

Özkaya sergi açılışında, Antalya Sanatçılar Derneği ve yönetim kuruluna teşekkür etti. Kağıtların dansı yolculuğuna nasıl başladığını anlattı. Ressam Özkaya, toplumda çok fazla kâğıt israfı olduğunu söyledi. Kağıtların yapımında ağaçların kullanıldığını hatırlatan Özkaya,

"Bizlerin bilinçsiz davranışları ve israfı ormanlarımızın yok olmasına neden oluyor. Buna dikkat çekmek için böyle bir yol seçtim. Çıkıp ta Cumhuriyet Meydanında doğayı katletmeyin diye bağırsaydım kimse beni dinlemezdi, sanat ile sesimi duyurmaya çalıştım. Bu belki 25. Sergim. Umarım sesimi duymuşlardı ve duyarlar.’’ dedi.

REKLAM BROŞÜRLERİNDEN TABLOLAR

Özkaya; sergisini ve amacını anlatmaya şöyle devam etti;

‘’Yaşadığımız bu sistem toplumları tüketim çılgını durumuna getirdi. İnsanlar ihtiyaç fazlası tüketime zorlanıyor, o yüzden her şey ve doğa hoyratça tüketiliyor. Kaynaklarımız, zamanımız, duygularımız hızla tüketiliyor. Üretmeden tüketen müsrif toplumlar yaratıldı. Buna karşı olmam Kağıtların Dansı’ yolculuğumu başlattı. Ürettiğim tablolar, sorumsuzca tüketimi teşvik eden reklam broşürlerinden yapıldı."

 

TÜKETİME İNAT ÜRETİM

Daha önce açtığı sergilerde, "Uzun süredir kağıtlar üzerine sergiler açmaktayım. Yaşadığımız bu sistem toplumları tüketim çılgını haline getirdi. Kâğıt tüketiminin azalmasına yönelik sergilere devam edeceğim" diye belirten Özkaya’’ Tüketime inat, üretim anlayışını toplumumuza aktarabilmek için,  atık kağıtları, tekrar üreterek estetiği ve sabrı tablolaştırmaya çalıştım. Yurdumuzun doğal bekçileri ormanlarımızın talan edilmesine renkli ve zarif kağıtlarım dans ederek karşı çıkıyor. Eserlerim bu talana direniyor ve dur diyor.’’ dedi ve "Kağıtların Dansı" karma resim sergisi  açılışında hazır bulunan sanat severleri sergisini gezmeye davet etti.

AÇILIŞI NADİRE SÖNMEZ YAPTI

Açılışı ANSAN yönetim kurulu üyesi Nadire Sönmez, Antalya Sanatçılar Derneği eski başkanları, Tacim Alpaslan ve Tecelli Sercan Sırma ile birlikte yaptı. Açılışta Nadire Sönmez böyle güzel bir sosyal sorumlulukla yapılan eserlere ev sahipliği yaptıkları için gurur duyduklarını ve ANSAN olarak memnuniyetlerini dile getirdi. Serginin diğer sanatçısı Canan Figen Özkaya'nın Öğrencisi olduğunu, bundan gurur duyduğunu belirtti.

GELİN KAYINVALİDE ORTAK SERGİDE BULUŞTU

Hikmet Özkaya’nın gelini olan Canan Figen Özkaya da 9 yıldır resim yaptığını, bir genetikçi olarak makus talihin getirdiği kanserle mücadele edip, yendiğini, hastalığı yenmesinde resmin ona büyük katkısı olduğunu dile getirdi. Sanat severlerin yoğun ilgi gösterdiği Eğitimci, Yazar, Ressam Hikmet Özkaya ve Gelini Canan Figen Özkaya’nın ortak Kağıtların Dansı sergisi Antalya Sanatçılar Derneği Sanat galerisinde 4 Eylül’e kadar gezilebilecek.

Muhabir: YEŞİM ERTAN