Havacılık sektörünün en popüler ve en gözde mesleklerinden biri olan kabin memurluğu, birçok kişinin tercih ettiği ayrıcalıklı bir meslek dalıdır. Peki bu hayale ulaşmak için neler gerekiyor? 2024 yılında kabin memuru olmak için gereken şartları sizin için derledik!

Kabin memuru olma şartları oldukça fazla ve eleyici olduğundan dolayı tüm adayların geçebildiği bir alan değildir. Bu nedenle kabin memuru nedir ve belirleyici kıstaslar nelerdir noktasına kapsamlı bir araştırma yapmış olmak gerekir. 

Kabin memuru şartları ve süreçleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için 2024 yılında yayınlanan havacılık şirketlerinin ilanlarını takip etmeniz ve başvuru şartlarını kontrol etmeniz de önerilir. Bu sayede güncel bilgi ve detaylardan haberdar olabilirsiniz.

Kabin Memuru Sartlari

Kabin Memuru Olma Şartları

Mesleklerin birçoğunu yapabilmek için çeşitli gereklilik ve yükümlülükler söz konusu olur. Kabin memuru olma şartları arasında birçok farklı kalem mevcuttur.

Kabin memuru olma şartları aşağıdaki gibidir: 

  • Dövme ve piercing olmaması
  • Yanık leke ve benzeri kalıcı izlerin vücutta yer almaması
  • Görünen herhangi bir yerde dövme ve kalıcı iz, leke, yanık gibi doku bozukluklarının yer almaması gerekmektedir. 

Buna ek olarak kadınlarda bir boy ortalaması da mevcuttur. 160 cm ile 180 cm aralığında olmayan kişiler kabin memurluğuna başvuru yapamaz. Aynı şekilde erkeklerde de bu sınır 170 ile 190 cm olarak belirlenir. Kabin memuru boy kilo ve yaş sınırlarını karşılayan kişiler bu kriterlerden sonra belirli sınavlara tabii tutularak eğitim alabilirler.

Kabin memurları, uçak yolculuğunun güvenli ve konforlu bir şekilde gerçekleşmesinde hayati bir rol oynarlar. Kabin memuru kimdir sorusu da merak edilenler arasında yer alıyor. Bu konuda ise en çok kabin memuru ne iş yapar sorusu araştırılıyor.  

Kabin memurları, uçak seferleri sırasında yolcuların güvenliğinden ve konforundan sorumlu olan havacılık çalışanlarıdır. Uçuş öncesi ve sonrası hazırlıklar, yolcu karşılama ve yerleştirme, yiyecek-içecek servisi, acil durum prosedürleri ve ilk yardım gibi birçok görevden sorumludurlar. 

Yüzen otel Bodrum'da! Yüzen otel Bodrum'da!

Kabin memurları, aynı zamanda havayolu şirketinin marka elçileri olarak da görev yapar ve yolculara en iyi şekilde hizmet vermeye çalışırlar. Bu nedenle, adaylarda belirli kriterlerin aranması oldukça önemli ve olağandır.

Kabin Memuru Sartlari 2

Kabin Memuru Yaş Sınırı Kaç?

2024 yılında yayınlanan son açıklamalara göre kabin memuru yaş sınırı olarak adayların en fazla 1982 doğumlu olmaları gerekmektedir. Kabin memuru eğitimi alabilmek için her firmanın farklı kriterleri olsa da THY bu sene 1982 öncesi doğanların aday olamayacağını açıklamıştır.

Kabin memuru olma şartları da bu şekilde her sene yeniden düzenlenerek en güncel hali ile hava yolu firmaları tarafınca duyurulmaktadır.

Kabin Memuru Boy Kilo Sınırı Kaç?

Kabin memuru olma şartları arasında kadınlardaki boy kısıtlaması 160 ile 180 cm arasında iken erkeklerde bu oran 170 ile 190 cm aralığındadır. Kabin memuru boy sınırı bu şekilde iken kilo ile ilgili de bazı kriterler mevcuttur. 

Kadınlarda kilo sınırının, boy uzunluğunun cm bazında ifade edilen değerinin son iki rakamından en fazla 5 kg çok ya da 15 kg eksik olması gerekir. Kabin memuru olmak için ne gerekli  sorusunun en merak edilenleri arasında yer alan boy ve kilo sınırı firmadan firmaya değişebilmektedir.

Kabin Memuru Sartlari 5

Kabin Memuru Kimdir? Ne İş Yapar?

Kabin memuru olma şartları ve kriterlerini yerine getiren kişiler çeşitli havayolu şirketlerinde çalışabilirler. Peki, kabin memurları ne iş yapar? 

Uçak seferleri sırasında yolcuların güvenli ve keyifli bir uçuş deneyimi yaşaması için kabin memurları hayati bir rol oynar. Uçuş öncesi ve sonrası hazırlıklar, yolcu karşılama ve yerleştirme, yiyecek-içecek servisi, acil durum prosedürleri ve ilk yardım gibi geniş bir yelpazede görev üstlenen kabin memurları, aynı zamanda hava yollarının marka elçileri olarak da misyonlarını sürdürürler.

Üniversite Okumadan Kabin Memuru Olunur Mu?

Kabin memuru olma şartları arasında en az lise mezunu olmanız gerekir. Lise mezunu olan herkes hostes alımlarına başvurabilir. Dolayısıyla “Üniversite okumadan kabin memuru olunur mu?” sorusuna da “Evet” yanıtı verilebilir.

Kabin Memuru Sartlari 7

Kabin Memuru Görevleri

Hostes ne yapar ve görevleri nedir sorusuna verilecek birçok yanıt vardır. Kabin memurlarının temel görevleri, uçağın kabinini titizlikle kontrol ederek acil durum ekipmanlarının eksiksiz ve işlevsel olduğundan emin olmak ve yolcuların ihtiyaç duyacağı yiyecek, içecek ve diğer malzemelerin yeterli miktarda olduğunu teyit etmektir. 

Bunun yanında yolcuları sıcak bir karşılama ile uçağa alarak koltuklarına yerleştirmek ve bando bagajlarının yerleştirilmesine yardımcı olmak ve yolcuların emniyet kemerlerini takmalarını sağlamak da görevleri arasında yer alır. 

Tüm bunlar hostes görevleri arasında yer alır. Kabin memuru görevleri ve sorumlulukları arasında yer alan bu maddeler dolayısıyla bu meslek, özel beceriler ve donanımlar gerektiren, zorlayıcı ancak ödüllendirici bir özellik taşır. Bu kriterleri karşılayan ve gökyüzünde güven ve konforun sağlanması misyonuna katkıda bulunmak isteyenler için kabin memurluğu heyecan verici bir kariyer seçeneği sunar.

Kabin Memuru Sartlari 3

Kabin Memuru Maaşları

"Hostes nasıl olunur" sorusundan sonra en çok merak edilen konu ise hostes maaşlarının ne kadar olduğudur. Hostesler için belirlenen maaş aralığı firmaya ve deneyim göre değişirken, buna ek olarak her yıl enflasyona göre de güncellenen rakamlar sunar. 

Bu yıl ise kabin memuru maaşlarının ortalama 77.600 TL aralığında olduğu bildirilmiştir. Kabin memuru olma şartları ve eğitimlerini yerine getiren her aday, çalıştığı firmaya bağlı olarak daha geniş skalada bir ücret alabilmektedir. 

Muhabir: Duygu Tekin